Slike Mirjane Nikolić Pećinar u Narodnom muzeju Zrenjanin 1Trešnje i Politika Foto: Savremena galerija M Nikolić Pećinar

Narodni muzej Zrenjanin će danas, 18. maja na Međunarodni dan muzeja, publici premijerno predstaviti slike nekadašnje beogradske slikarke Mirjane Nikolić Pećinar, poklon njene porodice ovoj ustanovi.

Reč je o šest slika Mirjane Nikolić Pećinar, čime je ispunjena želja autorke da nekoliko njenih radova dospe u grad u kojem je odrasla i školovala se. U pitanju su slike nastale u periodu od 50-tih do 90-tih godina 20. veka – “Tramvaj na Studentskom trgu, “Oluja”, “Baka Desa”, “Groblje”, “Gradnja Novog Beograda”, kao i rad manjeg formata “Trešnje i Politika”.

-Narodni muzej Zrenjanin je uz veliku zahvalnost prihvatio ovaj poklon, odlučivši da ga predstavi publici premijerno i samo tokom Međunarodnog dana muzeja, obeležavajući ujedno i desetogodišnjicu od smrti slikarke Mirjane Nikolić Pećinar koja se navršava 14. maja –navode u ovoj ustanovi.

Narodni muzej Zrenjanin u okviru Zbirke likovne umetnosti od ranije čuva tri slike Mirjane Nikolić Pećinar, a uz ovih šest, značajno će obogatiti svoj fond. Šest slika Mirjane Nikolić Pećinar biće izložene samo u danas, 18. maja, na Međunarodni dan muzeja, u prostoru stalne postavke na prvom spratu, uz ostala dela autora iz 20. veka. Posetioci ih mogu videti u periodu od 9 do 19 časova. Mirjana Nikolić Pećinar je rođena u Sarajevu 1923. godine.

Osnovnu školu i gimnaziju završila je u Velikom Bečkereku, današnjem Zrenjaninu. Učila je slikanje kod Aleksandra Lažečnikova i Stojana Trumića. Akademiju likovnih umetnosti i specijalni tečaj završila je u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Prvi put izlaže u Zrenjaninu 1953. godine Kao član ULUS-a izlagala je na kolektivnim izložbama Saveza likovnih umetnika Jugoslavije, Likovnim susretima u Subotici, umetničkim kolonijama Ečka, Počitelj, Sićevo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari