Premijerno izvođenje predstave „Zli dusi“ po romanu Fjodora Dostojevskog zakazano je na tek renoviranoj sceni „Raša Plaović“ povodom Dana Narodnog pozorišta, 22 novembra.


– Receptura za siguran pozorišni uspeh ne postoji, ali znam da kada je autor komada jedan Dostojevski, kada taj komad režira Tanja Mandić Rigonat, a dramaturg je Slavko Milanović, kada je tu odlična ekipa koja posvećeno i nadahnuto radi, publika će adekvatno da reaguje. Nadam se da će predstava biti na repertoaru do novog renoviranja „Raše“ – rekao je na jučerašnjoj konferenciji za medije upravnik Narodnog pozorišta Božidar Đurović.

Rediteljka Tanja Mandić Rigonat istakla je da je rad na delima Dostojevskog iscrpljujući i težak, ali kada se to radi sa ljudima koji nemaju kompromisa prema onome što su zacrtali, za osam meseci, koliko su pripremali predstavu, oni se sjedine sa idejama ovog bezvremenog pisca.

– Često me pitaju: „Pa zašto baš Dostojevski…?“, i to je čudno jer savremenost je na bespuću danas, kao što je bila i u carskoj Rusiji. Danas i mi imamo oholost, laž, egoizam, slavoljublje i političku nedoslednost, kao što su i tada ove pošasti harale svetom. Delo je bezvremeno jer se klasična umetnost bazira na suštinskim, ontološkim pitanjima. Dostojevski se bavi pitanjem slobode i u predstavu su inkorporirani i odlomci Kropotkinovih tekstova kao i drugih anarhista. Ipak, Dostojevski ne veliča slobodu i kaže da ona ima sopstvenu prirodu: „Sloboda je sloboda, i dobra i zla“. Glavno pitanje koje likovi postavljaju je, „Zašto moram da budem moralan“, „Kako promeniti svet, a kako prethodno promeniti sebe…?“ Predstava nije puko prenošenje fabule već odabir događaja kojima se iskoračuje u svet ideja Dostojevskog – reči su Tanje Mandić Rigonat.

Glumci i autorska ekipa predstave

U predstavi „Zli dusi“ igraju Igor Đorđević, Dušanka Stojanović Glid, Goran Jevtić, Boris Komnenić, Danijela Štajnfeld, Aleksandra Nikolić, Nenad Sojmenović, mlada glumica kojoj je ovo prva uloga Marija Bergam, Milutin Milošević, Slobodan Beštić, Vjera Mujović, Aleksandar Srećković, Dobrila Stojnić, Branko Vidaković, Vanja Milačić, Zoran Ćosić, Danijela Ugranović i Ljuma Penov. Scenografiju je radio Aleksandar Denić, kostim Bojana Nikitović, koreografiju Anđelija Todorović, a kompozitor je Anja Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari