Slobodanu Šijanu, Darku Bajiću, Veri Vlajić i Miroslavu Jeliću Nagrade za životno delo UFUS 1Foto Stanislav-Milojković

Laureati jednog od naših najreprezentativnijih priznanja u filmskoj umetnosti, Nagrade za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji ove godine su kultni reditelji Slobodan Šijan i Darko Bajić, i reditelji animiranog filma Vera Vlajić i Miroslav Jelić, saopštilo je Udruženje filmskih umetnika Srbije.

Tradicionalno, UFUS i 2022. završava dodelom svojih priznanja za filmsko stvaralaštvo, a Godišnja nagrada u kategoriji dugometražnog igranog filma ravnopravno je pripala Radivoju Andriću za režiju filma “Leto kada sam naučila da letim”, i Dušanu Miliću za režiju filma “Mrak”.

U kategoriji dokumentarnog filma ovo priznanje dodeljeno je Miodragu Miloševiću za snimateljski rad na filmu “Mali i veliki”, a u kategoriji animiranih ostvarenja Jeleni Bešir za scenario i režiju filma “Stvaranje – prvi kosmos”.

Memorijalnu nagradu „Jovan Aćin“ za 2022. dobila je filmska autorka Marta Popivoda za film “Pejzaži otpora”.

O najboljim filmskim ostvarenjima u ovoj godini odlučivala je komisija – Radoslav Vladić, snimatelj, Miljen Kreka Kljaković, scenograf, reditelji Milan Knežević, Branislav Milošević i Miroslav Jelić, koji je, kako se ističe u saopštenju UFUS, bio izuzet u odlučivanju za Nagradu za celokupno stvaralaštvo i doprinos srpskoj kinematografiji.
Nagrade će biti uručene16. decembra u 12 časova, u Aeroklubu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari