SmartArt - umetnost i nauka u primeni 1

U Svečanoj sali SANU u četvrtak će biti otvoren Prvi međunarodni skup Fakulteta primenjenih umetnosti SmartArt – umetnost i nauka u primeni pod nazivom „Od inspiracije do interakcije“.

Kako je najavljeno iz SANU, na otvaranju govoriće: akademici LJubomir Maksimović i Branislav Mitrović, kao i v. d. dekana Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu Irena Živković i Milan Prosen, predsednik Organizacionog odbora konferencije.

Uvodna predavanja održaće: Armen Kazarjan sa Državnog univerziteta za umetničke studije u Moskvi (Rusija), Stela Batalja iz Muzeja Galigeo u Firenci (Italija), Naho Jamašita iz Centra za dizajn i tehniku u Tajimiju (Japan), Emanuel Breon iz Muzeja francuskih spomenika, gradske arhitekture i nasleđa u Parizu (Francuska).

Teme sesija su: istorija i teorija primenjenih umetnosti; zaštita kulturnog nasleđa; primenjene umetnosti i digitalne tehnologije; primenjena geometrija u vizuelnim umetnostima; novi materijali i tehnologije u primenjenim umetnostima; terminološki izazovi u primenjenim umetnostima; edukativni aspekti u primenjenim umetnostima; drugi koncepti i perspektive u kolaborativnoj praksi primenjenih umetnosti i nauke.

Konferencija traje dva dana, a završiće se u petak otvaranjem izložbe SmartArt u Konaku kneginje LJubice.

Konferencija „Od inspiracije do interakcije“ zasniva se na interdisciplinarnom i transdisciplinarnom povezivanju primenjenih umetnosti s društveno-humanističkim, tehničko-tehnološkim i drugim naukama.

Usmerena je, kako se navodi u materijalu za skup, na sve aspekte uzajamne inspiracije i interakcije između nauke i primenjenih umetnosti: animacije, vajarstva, dizajna enterijera i nameštaja, grafike, grafičkog dizajna, ilustracije, industrijskog dizajna, keramike, kostimografije, savremenog odevanja, slikarstva, scenografije, tekstila i fotografije, kao i u oblasti konzervacije i restauracije.

Na konferenciji će govoriti veliki broj stručnjaka različitog profila, uglavnom univerzitetskih profesora, naučnika i umetnika iz petnaestak zemalja sa svih pet kontinenata.

„Značajan odziv vrhunskih imena jedan je od osnova da konferencija postane tradicionalna manifestacija Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu. Na ovaj način biće uspostavljen međunarodni forum za razmenu mišljenja i iskustava, u mnogobrojnim oblastima gde se povezuje primenjene umetnosti i nauka“, ukazuju organizatori.

Pored SANU, konferenciju SmartArt podržali su Muzej nauke i tehnike, Muzej grada Beograda, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvo kulture i informisanja, Ambasada Francuske i Francuski institut u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari