"Smederevski Orfej" Milosavu Slavku Pešiću 1

Ovogodišnji dobitnik nagrade “Smederevski Orfej” je pesnik Milosav Slavko Pešić za pesmu “Na trgu prepozna me Isus”. Pešić je književnik i novinar iz Smedereva. Dugogodišnji je dopisnik agencije Beta, prenosi Podunavlje.info.

Odluka je saopštena na Večeri Orfeja, u okviru 48 Međunarodnog festivala poezije “Smederevska pesnička jesen”, na kojoj su ujedno bili i susreti pesničkih festivala iz Kerale u Indiji i Smedereva. Pesme su kazivali pesnici gostujućeg i smederevskog festivala poezije: Rati Saksena, Hemant Divate, Vera Horvat, Jovica Tišma, Radivoje Rale Damjanović, Tatjana Lazarević Milošević, Jasminka Nadaškić Đorđević i drugi.

Prema programu “Smederevske pesničke jeseni” večeras u 19 časova u Holu Centra za kulturu biće predstavljeni književni velikani u delima Olje Ivanjicki. Učestvuju: Suzana Spasić, direktorka Fonda Olje Ivanjicki i Mirko Mrkić Ostroški, direktor Izdavačke kuće “Interpres”.

Pola sata kasnije, u Koncertnoj dvorani zakazano je svečano otvaranje Festivala. Pesmu “Naučite pjesan”, Miodraga Pavlovića kazivaće Miljan Guberinić. Festival će otvoriti akademik Milosav Tešić.

Na Smederevskoj pesničkoj jeseni večeras će biti uručena prestižna nagrada “Zlatni ključ Smedereva” nemačkom pesniku Marselu Bajeru. U programu će učestvovati Frank Bauman, direktor Gete insituta u Beogradu. O pesništvu dobitnika nagrade i njegovoj knjizi izabranih pesama govoriće doktor Jan Krasni, književnik i univerzitetski profesor. U muzičkom trenutku nastupiće učenik Muzičke škole Kosta Manojlović Nemanja Petković na klarinetu.

U delu posvećenom “Zlatnoj struni”, pet izabranih pesnika na konkursu za ovu nagradu govoriće stihove. To su Dušan Pop Đurđev iz Novog Sada, Vidak M. Maslovarić iz Beograda, Biljana Milovanović Živak iz Požarevca, Milica Milenković iz Svrljiga i Stefan Mitić iz Leskovca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari