Festival poezije u doba korone: Zlatni ključ Smedereva Milosavu Tešiću 1Foto: Pixabay/cromaconceptovisual

Programi 51. Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen biće održani  u utorak, 10. novembra, u  skladu sa novonastalom situacijom, te nalozima i preporukama koje je donela Vlada Republike Srbije, prenosi Podunavlje.info.

Svi programi biće bez publike uz direktan prenos na svim društvenim mrežama Festivala (live streaming: FB, Instagram, Youtube, Twitter), kao i uz odložene prenose na Youtube kanalu Međunarodnog festivala poezije Smederevska pesnička jesen.

Program počinje u 18 časova na Dečjem odeljenju Narodne biblioteke Smederevo – dodelom nagrade Zlatno slovce najuspešnijim mladim pesnicima i susretom sa dobitnicom nagrade Zlatni ključić za 2020. godinu, Zoricom Bajin Đukanović, uz otvaranje izložbe posvećene ovogodišnjem laureatu.

U 19 časova na Pozajmnom odeljenju Narodne biblioteke Smederevo planirano je otvaranje Sajma poezije, izložbe knjiga posvećenih ovogodišnjim dobitnicima i ovogodišnjem laureatu nagrade Zlatni ključ Smedereva – Milosavu Tešiću, uz obraćanje Marine Lazović, direktorke Narodne biblioteke u Smederevu.

Pola sata kasnije, u 19,30, u Velikoj dvorani Centra za kulturu Smederevo biće održan Festival poezije u doba korone. U ovom programu učestvovaće isključivo dobitnici nagrada, članovi žirija i odbora za dodelu nagrada, kao i predstavnici Grada Smedereva, Ministarstva kulture i medija, koji će dodeli lično prisustvovati, dok će publika i ovaj program  pratiti preko društvenih mreža.

„Jesenje pesničke svečanosti u Smederevu zakoračile su u pedesetprvu godinu plodnog trajanja.Upamtile su zvezdane trenutke, ali i raspad zemlje u svom inicijalnom nazivu, ratne strahote, ekonomske sunovrate (milionske inflacije) i sve društvene zemljotrese i kataklizme.

Uspela je da se održi zahvaljujući pesnicima iz celog sveta koji je ni u  jednom trenutku nisu hteli da prepuste ‘zlim udesima sveta i veka’.

U tom neprestanom preplitanju strahovitih teškoća i zvezdanih uzleta poezije Smederevska pesnička jesen je neprestano obogaćivala programske sadržaje, izdavačku delatnost i pronalazila puteve do velikog broja slušalaca, gledalaca i čitalaca poezije ovde stvarane i one koju su donosili pesnici sa svih meridijana.

Evo, dočekala je pandemiju korone  (virus imenovan kao COVID-19) koji je zahvatio čitav svet, a moguće je i nedokučive prostore vaseljene. Nepoznata, ili malo poznata pošast koja je razbolela preko četrdeset miliona ljudi i ubila oko dva miliona. Ni do danas, a traje od početka ove godine, nema ni na vidiku rešenja za ovo planetarno stradanje.

Prelistavamo i sećamo se književnih dela koja su nastala i opisuju doba epidemija kolere, kuge, tifusa, ebole, variole… U ovim danima označavamo to sve kao prošlost ovoga sveta i dočaravamo propast Atlantide i drugih delova Planete kao nešto što se uvek može ponoviti i povratiti.

Zbornik Festivala u kome objavljujemo pesme svih ovogodišnjih učesnika iz raznih delova sveta postaje postojano sklonište od korone, a u njemu svi zajedno i uz pomoć novih mogućnosti komunikacija ne dozvoljavamo koroni da prekine poluvekovni bruj zlatne pesničke strune koja će i ove zlatne smederevske jeseni da zabruji od Ognjene zemlje do Aljaske i od Smedereva do Kalkute, Hararea, Melburna, Patagonije i od Skandinavije do Kipra i Krita, od Alpa do Kordiljera i Urala, duž Dunava,  Dona , Dnjepra, Nila, Bramaputre, Poa, Tigra i Eufrata, Volge, Jangcea, Sene, Temze…

To mogu među prvima i skoro jedinima svetlosti poezije u Vavilonskoj kuli jezika i ritmova podjednako svijenih i utkanih u svečanosti pesničke reči u Smederevu“, rekao je pored ostalog na konferenciji za novinare Goran Đorđević, direktor Festivala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari