Posle „Krčmarice Mirandoline“ Karla Goldonija, u režiji Juga Radivojevića, koprodukcije sa Hrvatskim narodnim kazalištem „Ivan Pl. Zajc“ iz Rijeke, koja je bila prva premijera 26. Grada teatra, budvanski festival prikazao je svoju drugu ovogodišnju premijeru – koprodukciju sa Crnogorskim narodnim pozorištem iz Podgorice. U pitanju su „Ribarske svađe“, jedna od takođe najigranijih Goldonijevih komedija, u režiji Ane Vukotić, premijerno izvedene sinoć na sceni Terase između crkava.


Na konferenciji za novinare, deo ekipe predstave najavio je ovaj događaj. Po rečima Ane Vukotić, ova inscenacija „Ribarskih svađa“ otišla je mnogo dalje od Goldonija, ali je sačuvano ono što čini šarm te epohe, i te vrste komedije – kraj komedije del arte, za koju je zaslužan Goldoni, reformator koji se više vezao za francuske komediografe.

– Mislim da je posle dužeg vremena na Gradu teatru zaista na pravi način iskorišćen taj ambijent Budve. Veliki sam protivnik da se na zidine Starog grada donose pozorišne scenografije, jer ako taj prostor sam po sebi nije dovoljan dekor, onda predstava treba da se vrati u zgradu koja je namenjena za to. Sam rad na „Ribarskim svađama“ bio je vrlo zanimljiv proces u smislu da nam je Goldoni dao vrlo mnogo prostora da maštamo, da razmišljamo iz nekog svog iskustva, iz naših malih egzistencija, ali i iz iskustva naše literature, i kulture koju konzumiramo danas. Naša misija je bila da napravimo jedan luk od Goldonijevog vremena do savremenog trenutka. Pokazalo se zašto je taj pisac svevremen i aktuelan. Bez obzira na puno slojeva koje smo uspeli da učitamo, zadržali smo ono što Goldoni po sebi jeste – rekla je Ana Vukotić.

Dragan Mićanović igra Šora Fortunata, ribara i tim povodom izjavio je:“Veliko mi je zadovoljstvo što sam i ovog leta u Budvi. Prošle godine ovde sam radio novu adaptaciju „Konte Zanovića“ Radmile Vojvodić, a sa rediteljkom Anom Vukotić sarađujem drugi put, radili smo „Don Žuana“, tako da za mene, dakle, nije bilo dileme da li ću učestvovati u ovom komadu i ovoj produkciji. Pravi je pogodak Budva Grad teatra da postavi Goldonija na svoju scenu, i mislim da smo uspeli da ga približimo današnjem gledaocu, da bude i razumljiv, i duhovit, i uzbudljiv. Uspešno napravljen prelaz ka savremenom, što će videti i publika – Ana Vukotić napravila je jednu smelu, veselu i hrabru predstavu, sa mnoštvom poruka koje se kriju iza svakog našeg gesta. U svakom slučaju, jedan specifičan Goldoni, i teško da je iko radio Goldonija na ovakav način – zaključio je Mićanović.

Po rečima Varje Đukić, ona se likom Šore Libere, žene Fortunatova, „vraća“ na festival Grad teatar.

– Nakon dužeg vremena opet sam tu, sa predivnim uspomenama na predstave koje smo ovde radili, koje su trajale i bile veoma bitne u teatarskom prostoru, i ovde u Crnoj Gori, i izvan, u regionu, „Banović Strahinja“ pre svega, u režiji Nikite Milivojevića. Pominjem to samo zbog toga što se povodom „Ribarskih svađa“ za mene na neki način obnavlja osećaj koji je jako bitan – kada se predstava radi u Budva Grad teatru, onda svi mi profesionalci imamo potrebu da i to ime zaživi u punom smislu. Uživali smo u probama, i očekujemo da će publika uživati u predstavi i da će osetiti da je to „amblemska stvar“, da je nešto što će sigurno ostati u ovom prostoru i narednih godina, na radost publike i svih nas koji smo je pripremali – izjavila je Varja Đukić.

U predstavi igraju i Simo Trebješanin, Nada Vukčević, Zoran Vujović, Miša Obradović, Stevan Radusinović, Momčilo Pićurić, Ratko Mugoša, kao i grupa mladih, talentovanih crnogorskih glumaca, studenata cetinjske Akademije, Ana Vučković, Momo Otašević, Bojana Malinovska i Miloš Pejović.

Dramaturg je Ljubomir Đurković, scenograf Aleksandar Vukotić, kostimograf Leo Kulaš, kompozitor Ljupče Konstantinov, a koreograf Sonja Vukićević, koja je po rečima rediteljke Ane Vukotić, mnogo doprinela ovom projektu. Reprize „Ribarskih svađa“ su 27, 28, i 29. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari