Smotra fantazije i originalnosti sveta 1

U Subotici će se od 25. do 30. septembra održati 23. Međunarodni festival pozorišta za decu, jedan od najznačajnijih pozorišnih festivala za uzrast do 18 godina u svetu.

Organizatori najavljuju da će u takmičarskom programu učestvovati najrelevantnije lutkarske i dramske predstave za decu iz celog sveta.

„Reč je o festivalu specifične fizionomije, koji je u jednakoj meri okrenut opštoj i stručnoj javnosti, u nameri da pruži kvalitetne umetničke i kulturne sadržaje i aktivnosti za decu i mlade, kao i da kroz teatrološke konferencije i izdavačku delatnost, u saradnji sa stručnjacima iz celog sveta, razvije platformu za podizanje kvaliteta i unapređenje pozorišne umetnosti za decu i lutkarstva, pre svega u Srbiji, ali i šire“, ističe se u saopštenju.

Za učešće u takmičarskom programu Festivala bile su prijavljene 234 predstave iz 53 zemlje. Selektor Slobodan Marković je u uži izbor za zvaničnu selekciju uvrstio 26 predstava, od kojih će 15 biti prikazano na Festivalu. Predstave u takmičarskom programu igraće se u Dečjem pozorištu Subotica, Pozorištu „Deže Kostolanji“ i Narodnom pozorištu – scena „Jadran“. Svaka od predstava biće izvedena na izvornom jeziku. U užem izboru za zvaničnu selekciju nalaze se predstave iz Argentine, Indonezije, Italije, Kenije, Kolumbije, Izraela, Rusije, Bosne i Hercegovine, Češke, Hrvatske, Kanade, Poljske, Rumunije, Španije, Mađarske, Slovenije, Crne Gore i Srbije. Pored takmičarskog dela, najavljeni su i raznovrsni prateći sadržaji: filmski program, izložbe, radionice, promocije knjiga, nastupi na centralnom gradskom trgu…

Festival će dodeliti nagrade: Gran pri za najbolju predstavu u celini; nagrade za najbolju režiju, scenografiju, originalnu muziku, estetsko i tehnološko rešenje lutaka, pet ratnopravnih priznanja za glumačko-animatorsko majstorstvo i specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju. U saradnji sa Pozorišnim muzejem Vojvodine tokom festivala održaće se i 8. Međunarodni forum za istraživanje pozorišne umetnosti za decu i mlade, čija je tema „Mit u savremenom pozorištu za decu“. Na njemu će učestvovati predstavnici Indije, Grčke, Indonezije, Izraela, Irana, Meksika, Mađarske, Nigerije, Meksika, Norveške, Ukrajine i Srbije.

Svi programi Međunarodnog festivala pozorišta za decu besplatni, a autorka plakata ove manifestacije je Aleksandra Bojanić sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari