Snaga i mudrost iza bora 1

Nedavno otvorena izložba Vanje Bicok u Barseloni, naišla je na vrlo dobru kritiku. Vanja je ponudila javnosti nešto novo, smelo, drugačije.

Izložba „Poetika krhkosti“ privukla je pažnju brojnih posetilaca ovog turističkog grada, ljubitelja umetnosti ali i poznavalaca moderne umetnosti. Njena dela izložena su u Galerial Olivart koja se nalazi u boemskom kvartu Born, nedaleko od Muzeja Picasso.

Na pitanje kako je saznala za dela Vanje Bicok, vlasnica galerije Fina-Olivart-Hill odgovara: „Barselona je velika ali je svet umetnosti mali“. Vanju su joj preporučile kolege iz umetničkih krugova. Ideja galerije je da pruži prostor kako domaćim, tako i stranim mladim talentima koji žive i rade u Barseloni.

Marc Sancho, komesar moderne umetnosti je o delu naše umetnice izjavio sledeće: „Život treba živeti intenzivno i doživeti doba u kome se čovek oseća ponosno. To je ta ista intenzivnost i ekspresionizam koji se vidi u Vanjinim dela. NJeni modeli kriju veliku snagu iza krhkih linija lica i ta snaga izvire iza parčića izrezanog platna“.

O izložbi „Poetika krhkosti“, Jorgina M Serra, istoričarka umetnosti i kritičarka je zapisala: „Delo Vanje Bicok dojmi svojim intenzitetom, ekspresionizmom koji isplivava na površinu velikog formata i apsorbuje nas između bora i useka lica na kojima se susreću lepota iskustva i mudrost starosti.“

Penzionisani novinar El Paisa, Valentin Popescu kaže da Istok ima jednu neviđenu snagu, koja se prepoznaje u Vanjinim delima, koju je Zapad izgubio uljuljkan u svetu moderne brze konzumacije. Izložbu je posetila i bivša profesorka beogradskog Elektrotehničkog fakulteta Hilda Božilović, koja trenutno živi s porodicom u Barseloni. Ona ne krije zadovoljstvo što su Vanjine slike prepune stihova i fraza ispisanih ćirilicom, pismom koje nas čini tako posebnim. U tekstovima prepoznaje lucidne ideje koje ostaju zauvek, dok sećanja blede.

Dnevne novine pridaju vrlo malo prostora izložbama umetnosti. Fina Olivart kaže da poznati kritičari pišu samo o velikim događajima, idu na umetničke događaje koji će im dati siguran prostor u novinama.

Vremena su se promenila ali moderni umetnici imaju iste izazove kao nekadašnji veliki majstori, i za svoj prostor se bore jedinim sredstvima kojima raspolažu – talentom i upornošću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari