Sonja Marinković: Bogat i raznovrstan program 1

Mokranjčevi dani koji se održavaju 52. put u Negotinu, od 23. do 29. septembra 2017, imaju bogat i raznovrstan program sa čak 34 festivalska događaja. U centru su razumljivo koncerti, ali su planirane i tradicionalne likovne i književne manifestacije.

Muzički programi biće u znaku četiri značajna jubileja. Pre svih, velikog jubileja “Simfonijskog orkestra RTS” koji ove godine obeležava 80 godina rada. To je ansambl koji je tokom proteklih decenija davao suštinski doprinos programskom profilisanju festivala, naročito tumačenjem značajnih dela srpske muzike od kojih su mnoga imala premijeru na festivalu. I ove godine biće na tragu tradicije i svojim programom, izvođenjem kompozicije “Askeza”, pridružiti se obeležavanju drugog velikog jubileja, godišnjice rođenja jednog od najznačajnijih srpskih simfoničara 20. veka, Aleksandra Obradovića (1927-2001). Na koncertu će nastupiti i naš vrhunski pijanista Aleksandar Serdar, a diriguje maestro Bojan Suđić. Na festivalu ćemo imati priliku da čujemo još jedno od značajnih Obradovićevih koncertnih dela – “Drugi violinski koncert” koji će izvesti Marko Josifovski i “Gudači Svetog Đorđa”, kamerni ansambl koji ove godine proslavlja 25 godina postojanja. U duhu svoje misije, “Gudači Svetog Đorđa” interpretiraće još dva remek dela srpske muzike iz pera Dejana Despića (“Počasnica Stevanu Mokranjcu”) i Zorana Erića (“Cartoon”), kao i Otorina Respigija. Ansambl “Vojske Srbije” sa dirigentom Vojkanom Borisavljevićem, 26. septembra obeležava svoj dan i negotinskoj publici daruje koncert evergrin muzike pod nazivom “Dobra vam noć prijatlji”.

 Programski koncept festivala zadržao je osnovne stubove: “natpevavanje”, koncert hora-pobednika “natpevavanja”, novosadskog “Hora Sonja Marinković”, pod upravom Dunje Deurić, nastup našeg jedinstvenog profesionalnog horskog ansambla “Hora RTS” pod rukovodstvom Bojana Suđića, kao i “Hora Sveti Georgije” iz Novog Sada pod upravom Bogdana Đakovića. Na repertoaru novosadskog hora naći će se ređe izvođena Mokranjčeva dela, što je divan gest ansambla i dirigenta koji pokazuje veliko uvažavanje festivala. Koncert “Hora RTS” biće organizovan u crkvi “Svete Trojice” na godišnjicu Mokranjčeve smrti, i u skladu sa tim na repertoaru će biti Hristićevo “Opelo”, interpretativno jedna od najsloženijih kompozicija naše horske tradicije, kao i odabrane kompozicije Marka Tajčevića i, razume se, samog Mokranjca.

Sa posebnim zadovoljstvom pozdravljamo nastup umetnika svetskog glasa, lirskog tenora Zorana Todorovića (Hamburg), koji će sa svojim kamernim ansamblom interpretirati odabrane stranice operske literature. Ovo je promocija kamernog kvarteta koji planira česte zajedničke nastupe u budućnosti. Gostovaće balet “Narodnog pozorišta” u Beogradu sa dve svoje prošlogodišnje premijere – jednočinke “Žene u de-molu”, balet na muziku J. S. Baha i “Duga božićna večera”, balet na muziku A. Vivaldija. U segmentu festivala koji je posvećen našoj folklornoj muzici, pored “Niti tradicije” nastupiće vrsni orkestar “Bistrik” predvođen Biljom Krstić.

Negotinska publika ove godine imaće priliku da vidi u “pratećim” programima festivala “Klasiku u 11” – koncerte raznih solista i ansambala na otvorenom, likovni program koji pored tradicionalne izložbe sa kolonije “Eho muzike”, ovog puta predstavlja slike Momčila Mome Antonovića. Na književnoj tribini biće predstavljene dve knjige, “Svetilišta i nadališta” Nove Tomića, monografija “Mokranjac i Slovenci” Gorana Vučkovića, kao i novi broj časopisa “Buktinja”.

Na naučnoj tribini posvećenoj stvaralaštvu Mokranjca svoja istraživanja predstaviće muzikološkinja dr Katarina Tomašević, naučna savetnica i direktorka “Muzikološkog instituta SANU”. Promovisaćemo kapitalno dvojezično izdanje “Muzikološkog društva Srbije” i “RTS” – “Rađanje srpske muzičke kulture”, kultni ciklus emisija Dragutina Gostuškog i koncertno, uz učešće pijaniste Vladimira Cvijića, CD sa odabranim delima kompozitora Vladimira Tošića (1948), jednog od najistaknutijih predstavnika minimalizma u srpskoj muzici.

Na ovom festivalu se pojavljuju i neki novi sadržaji. Biće organizovani majstorski kurs Zorana Todorovića, dirigentski seminar Miloja Nikolića i Tamare Adamov Petijević i predstavljeni rezultati rada male škole opere Ive Mrvoš Anokić.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.