"Spajdermen: Put bez povratka" najgledaniji strani film u poslednje dve godine (VIDEO) 1Foto: promo

Iako je poslednjih godina bilo najnormalnije da najgledaniji filmovi zarađuju milijarde dolara, pandemija korona virusa učinila je svoje, te je ove godine to uspeo samo jedan strani film.

„Spajdermen: put bez povratka“, trenutno je najgledaniji film koji je za kratko vreme uspeo da zaradi 1.161.332.000 dolara, što je više od dva i po puta u odnosu na najgledaniji film 2020. godine – Osam stotina (The Eight Hundred), koji je zaradio 461.421.559, pokazuje statistika sa sajta boxofficemojo.com koji prati stanje na blagajnama.

Ovogodišnji Spajdermen je ujedno i najgledaniji film u poslednje dve godine.

1. SPAJDERMEN: PUT BEZ POVRATKA

Po žanru akcija- avantura, „Spajdermen: Put bez povratka“ nastavak je priče koja je započeta hit-filmom „Povratak kući“ iz 2017. godine sa Tomom Holandom u glavnoj ulozi, a nastavljena 2019. godine u filmu „Daleko od kuće“ koji je sa pomenutom zaradom postao ne samo najuspešniji Spajdermen film ikad, već i najuspešniji film u istoriji Sony studia.

Četiri godine nakon što je obukao legendarni crveni kostim, Tom Holand pojavio se po treći put na velikom platnu kao čovek-pauk. Oni koji prate Marvelov svet znaju da je na kraju prethodnog filma celom svetu otkriveno da je Piter Parker Spajdermen, a on sada uz pomoć Doktora Strejndža pokušava da natera ljude da to zaborave kako njegova porodica i prijatelji ne bi bili u opasnosti. Međutim, oni greškom otvaraju multiverzum iz koga dolaze mnogi negativci koje znamo ih prethodnih verzija filmova o Spajdermenu.

Pored Toma Holanda, svoje uloge iz prva dva dela repriziraju Zendaja, Džejkob Batalon, Džon Favro, Toni Revolori i Marisa Tomei, dok je tu i Benedikt Kamberbač kao Doktor Strejndž. Za režiju je zadužen Džon Vats. Film Spajdermen: Put bez povratka u bioskope u Srbiji pojavio se 16. decembra.

2. BITKA NA JEZERU ČANGĐIN

Istorijski film “Bitka na jezeru Čanđin” (The Battle at Lake Changjin) donosi priču o kineskih dobrovoljcima i ključnoj borbi na jezeru Čangđin. Radnja je smeštena u period otpora američkoj agresiji i pomoći Koreji (1950-1953). Sa zaradom od 902.540.864 dolara ovaj film zauzeo je drugo mesto ove liste.

Smešten u drugoj fazi ofanzive Korejskog rata, „Bitka na jezeru Čangđin“ priča epsku istorijsku priču: pre 71 godinu, Narodna dobrovoljačka armija (PVA) ušla je u Severnu Koreju u bitku. U ekstremnim uslovima smrzavanja, trupe na Istočnom frontu su ganjale neustrašivim duhom i gvozdenom voljom, dok su se hrabro borile protiv neprijatelja na jezeru Čangđin (poznatom i kao rezervoar Čosin). Bitka je bila prekretnica u Korejskom ratu i pokazala je hrabrost i odlučnost PVA.

Film je prikazana prvo u Kini 1. oktobra. Režiju potpisuju Čen Kaige, Hark Cui i Dante Lam, a . Glavne uloge tumače Vu Đing i Džekson Je.

3. ZDRAVO, MAMA

Trećeplasirani film ove godine zaradio je 822.009.764 dolara. Reč je o kineskoj sentimentalnoj komediji “Zdravo, mama” (Hi, Mom) Jia Linga, koja je brzo postala jedan od najpopularnijih filmova svih vremena u zemlji i za svoju žensku redateljku obeležila trijumfalni debi.

To je priča o ženi koja putuje u prošlost kako bi se sprijateljila sa sopstvenom majkom, u pokušaju da poboljša svoj život.

4. NEMA VREMENA ZA UMIRANJE

Iako je zbog pandemije korona virusa svetska premijera najnovijeg ostvarenja o Džemsu Bondu odlagana godinu i po dana, u septembru je upriličena projekcija u londonskom Rojal Albert holu, a filmskoj predstavi su prisustvovali i članovi kraljevske porodice. Ovaj američki triler bioskopski život počeo je 6. oktobra.

Zaključno sa 30. decembrom sa zaradom od 774.034.007 film “Nema vremena za umiranje” ( No Time to Die) našao se na četvrtom mestu najgledanijih. Danijel Krejg po peti put tumači lik koga je stvorio Jan Fleming, agenta 007.

Džejms Bond je napustio aktivnu službu. Njegov mir je kratkog veka kada se Feliks Lajter, stari prijatelj iz CIA-e, pojavi tražeći pomoć, vodeći Bonda na trag misterioznom zlikovcu naoružanom opasnom novom tehnologijom.

Snimanje ovog filma je navodno koštalo oko 214 miliona evra, a obavljeno je na lokacijama u Londonu, Italiji, na Jamajci i u Norveškoj. Producenti filma su posebno zadovoljni što se Bond vratio na Jamajku, mesto na kome je bitanski pisac Ijan Fleming u svojim romanima objavljenim polovinom prošlog veka stvorio lik legendarnog agenta.

5. F9: BRZA SAGA

Kao petoplasirani našao se američki akcioni film “F9: Brza saga”, nastavak “Paklenih ulica”, u režiji Džastina Lina. Do sada na blagajnama zaradio 726.229.501 dolara. Dom i ekipa moraju da se bore protiv međunarodnog teroriste za kojeg se ispostavilo da je Dom i Mijin otuđeni brat. U glavnim ulogama igraju: Vin Disel, Mihaela Rodrigez, Jordana Brewster…

6. DETEKTIVSKA KINESKA ČETVRT 3

Veliki zločin se dogodio u Tokiju kada su detektivi Tang Ren i Kin Feng pozvani da istraže zločin. Bitka između najjačih detektiva u Aziji uskoro će izbiti uz salve smeha. Ovo je radnja filma „Detektivska Kineska četvrt 3“, koji se zauzeo šesto mesto sa zarađenih 686.257.563 dolara.

Scenario i režiju potpisuje Čen Sičeng, a glavne uloge ove akcione komedije tumače Vang Baokjang i Liu Haoran. Prikazivanje u bioskopima počelo je 12. februara.

7. VENOM: NEKA BUDE CARNAGE

Američki superherojski film zasnovan na istoimenom Marvelovom stripu, producentske kuće Kolambija pikčers u saradnji sa Marvelom. Distribuiran od strane Soni pikčersa, ovo je drugi film Sonijevog Spajdermen univerzuma i nastavak filma „Venom“ (2018). Režiju potpisuje Endi Serkies, a glavne uloge tumače Tom Hardi kao Edi Brok/ Venom, kao i Vudi Harelson kao Klitus Kasadi/Masakr, Mišel Vilijams, Rid Skot, Naomi Haris i Stiven Grejam.

U filmu, Brok se bori da se prilagodi svoj život kao domaćin vanzemaljskog simbiota Venoma, dok serijski ubica Klitus Kasadi beži iz zatvora nakon što je postao domaćin Masakra, haotičnog Venomovog potomka.

Venom je trebalo da bude početak novog zajedničkog univerzuma, a planovi za nastavak počeli su tokom produkcije prvog filma. Harelson je dobio ulogu da se nakratko pojavi kao Kasadi na kraju prvog filma sa namerom da postane negativac Masakr u nastavku. Zvanični rad na nastavku je počeo u januaru 2019, a Hardi i Harelson su potvrdili da će se vratiti zajedno sa Keli Marsel kao scenaristiknjom.

Serkis je tog avgusta angažovan kao režiser, delom zbog svog iskustva u radu sa CGI tehnologijom i tehnologijom za snimanje pokreta koja je bila važan deo prikaza Venoma i Masakra u filmu. Film je isprva sniman u Engleskoj od novembra 2019. do februara 2020. godine, nakon čega je filmska ekipa prešla u San Francisko tog februara. Naslov je objavljen u aprilu iste godine. Film je prvenstveno inspirisan stripom „Maximum Carnage“ (1993) i animiranom serijom „Spajdermena“ iz 1994. godine.

Film je premijerno prikazan 14. septembra 2021. u Londonu, dok je u američkim bioskopima izašao 1. oktobra iste godine. Prvobitno je zakazan za izlazak u oktobru 2020. godine, ali je pomeren zbog pandemije korona virusa. Ovaj film do sada je zaradio 501.027.511, što ga svrstava na sedmo mesto ove liste.

8. GONZILA PROTIV KONGA

„Godzila protiv Konga“ (Godzilla vs. Kong), američki film o čudovištima, reditelja Adama Vingarda. Sukob najvećih filmskih čudovišta, nezaustavljive Godzile i gigantskog King Konga, čeka se još od 1962. kad su se prvi put sreli na filmskom platnu. Svet je spreman za još jednu borbu giganta. Kralj čudovišta i kralj Ostrva lobanja kreću jedan na drugog u borbi za nadmoćnu monstruoznu superiornost.

Dve najmoćnije sile prirode na planeti sukobljavaju se u najspektakularnijoj bici svih vremena. Ovaj film po žanru, akcija i naučna fantastika zaradio je 467.863.133 dolara, što ga je dovelo na osmo mesto.

Uloge tumače: Aleksander Skarsgord, Mili bobi Braun, Rebeka Hol, Brajan Tajri Henri, Šon Oguri, Ejza Gonzalez, Džulijan Denison…

9. ŠENG – ČI I LEGENDA O DESET PRSTENOVA

Šeng – Či i legenda o Deset prstenova (Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings) je akcioni, avanturistički film. Marvelovo ostvarenje, u kom prvi put glavnog junaka tumači glumac (Simu Liu) poreklom iz Azije, prati Šeng Čija, vrhunskog znalca u oblasti borilačkih veština, koji beži od očevih stega u težnji za normalnim životom u Americi.

Međutim, kad teroristička grupa Deset prstenova postane pretnja po njegov život, glavni lik se vraća svojim korenima i znanju borilačkih veština. Reditelj filma Destin Danijel Kreton (Destin Daniel Cretton) prvi put se uhvatio u koštac sa realizacijom supeherojskog spektakla poznatog studija Marvel.

Ovaj film, čije je prikazivanje počelo 1. septembra do sada je zaradio 432.233.010 dolara.

10. VEČNI

Film Večni (Eternals) je saga o Večnim, rasi besmrtnih bića koja je živela na Zemlji i oblikovala njenu istoriju i civilizacije. Zaradio je 401.269.905 dolara. Film je smešten pet godina nakon događaja iz filma Osvetnici: Kraj igre. Ovo je prvi Marvelov film koji je režirala dobitnica Oskara, reč je o ovogodišnjoj pobednici Kloi Džao, autorki filma „Zemlja nomada“.

Na poslednjem, 200. mestu, prema podacima sajta boxofficemojo.com, našao se film Ledeni put (The Ice Road) koji je zaradio 6,585,022 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari