Španski metar sa više filmova i na više lokacija 1

Jubilarni, deseti Španski metar, biće održan od 21. maja do 1. juna u Beogradu, a zatim i u Novom Sadu. Specijalna gošća biće španska glumica i pevačica Ana Belen.

Uz uzbudljive i provokativne filmske priče iz Španije i Latinske Amerike, ovogodišnji festival imaće i dva prateća programa koja će publiku uvesti u glavnu selekciju „Savremeni film“, koji donosi dvanaest novih naslova.

Prateći program „Počasne Goja nagrade“ u Jugoslovenskoj kinoteci posvećen je pomenutoj filmskoj zvezdi Ani Belen, kojoj će 24. maja biti uručen Zlatni pečat, najvažnije priznanje koje dodeljuje Kinoteka. Ciklus će u nedelju, 21. maja, otvoriti film „Dom Bernarda Albe“, a publika će narednih dana moći da pogleda i ostvarenja: „Muke“, „Tražnja“, „Zlodusi u kući“ i „LJubav ozbiljno šteti zdravlju“.

Španskom metru ove godine pridružuje se i Mikser festivalu, pa će tako od 25. do 28. maja u bioskopu u Žitomlinu biti prikazani posebno odabrani dokumentarni filmovi u okviru selekcije „Imaginarna geografija“. Reč je o izboru filmova Davida Varele, koji se bave migracijama i sudbinama migranata, kako kroz prošlost, tako i poslednjih godina. Na programu su filmovi: „Zabeleške o emigraciji“, „U tuđoj kući“, „Sliman“, „Tarahal: razotkrivanje nekažnjavanja na južnoj granici“, „Daljina“, „Dnevnici s granice“ i „Dnevnik gladi“.

Program „Savremeni film“ otvoriće 26. maja u Kulturnom centru Beograda ostvarenje srpskoj publici dobro poznatog reditelja Aleksa de la Iglesije „Bar“, koje je premijerno prikazano na ovogodišnjem Berlinalu. Radnja ovog napetog triliera smeštena je u jedan mali bar u centru Madrida, gde će doručak prisutnih prekinuti nasilni pucnjevi. Posetioci bara naći će tako zarobljeni ne samo u malenom objektu, već i u svom strahu.

Na programu je i meksička drama „Početak vremena“ koja prati bračni par u devedesetim godinama, čiji će životi pogođeni ekonomskom krizom biti znatno više uzdrmani kada kada im se vrate sin i unuk koje nisu videli decenijama, zatim istorijska ratna drama „Poslednji Filipinci“, čija se radnja odvija pred sam kraj XIX veka, kada Španija ustupa SAD suverenitet nad Filipinima, što će grupu opkoljenog španskog odreda poznatog kao „poslednji Filipinci“ staviti u nezgodan položaj, kao i adaptacija čuvene Lorkine drame „Krvava svadba“ – film „Mlada“. Deo selekcije su i: „Osveta na čekanju“, koji je trijumfovao na ovogodišnjoj dodeli Goja nagrada, argentinske komedije „Nedodirljivi“ i “Papir na vetru”, drame „Guten tag, Ramon“, „Srećnih 140“ „Ta divna mladost“, kao i film „U četrdesetim“ o grupa ljudi na proslavi dvadeset godina od mature.

Festival će 1. juna zatvoriti film „Podneblja“, drama koja prati tri žene različitih generacija, čiji životi na neobičan način potpadaju pod uticaj društva, ali i geografije i klime koja je karakteristična za delove Perua u kojim žive.

Ulaznice za sve projekcije u Jugoslovenskoj kinoteci (200 dinara) već su u prodaji, dok će karte za filmove u Kulturnom centru Beograda (250 dinara) biti puštene u prodaju u utorak, 16. maja. Ulaz na projekcije filmova iz ciklusa „Imaginarna geografija“ u okviru Mikser festivala je besplatan. Nakon Beograda, program „Savremeni film“ moći će da pogleda i publika u Kulturnom centru Novog Sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari