Sarajevo Film Festival otvara “Deset u pola” Danisa Tanovića i omnibus sarajevske klase Bele Tara 1Foto: Promo

Svetskim premijerama dva bosanskohercegovačka filma u petak, 13. augusta biće otvoren 27. Sarajevo Film Festival: filmom Danisa Tanovića “Deset u pola” i omnibusom “Pisma s krajeva svijeta” filmskog kolektiva Bistrik7, međunarodne grupe reditelja prve generacije na sarajevskoj film.factory kultnog reditelja Béle Tara.

Oba filma su upravo završena i autori su učinili sve da bi bili ekskluzivno prikazani pred festivalskom publikom.

Radnja Tanovićevog filma odvija se u pandemijom pogođenom Sarajevu i prati dvojicu ćevabdžija, prijatelja i antipoda koji se sukobljavaju oko kvaliteta ćevapa u njihovim radnjama, zapravo preispitujući životne odluke i prihvatajući neminovne promene.

Film će na otvaranju Festivala biti prikazan u Narodnom pozorištu, u Ljetnom kinu Coca-Cola, u Ljetnom kinu “Safet Zajko”, u Dječijoj kući Novo Sarajevo, u kinu na Ilidži te na dve nove festivalske lokacije: u Cineplexxu Sarajevo gde će biti prikazan u nekoliko sala i u Ljetnom kinu Stari grad (plato preko puta Vijećnice). Svetskom premijerom ovog filma počinju i projekcije Sarajevo Film Festivala u Mostaru – u Ljetnom kinu Cineplexx Plaza Mostar.

Film se prikazuje u sklopu Open Air programa Sarajevo Film Festivala. Nastao je u okviru projekta Sarajevo grad filma za globalne ekrane (SCF GS) Obala Art Centra i Turske državne radio-televizije (TRT), sa fokusom na reditelje iz Jugoistočne Evrope čiji filmovi su prethodno prikazani i nagrađeni na Sarajevo Film Festivalu, i uz podršku BH Telecoma.

Omnibus “Pisma s krajeva svijeta” svetsku premijeru će imati u Ljetnom kinu Vatrogasac, u sklopu programa Specijalne projekcije. Omnibus je međunarodna hronika prvih dana zaključavanja usled Covid-19 u 14 privatnih kućnih filmova.

Delo je filmskog kolektiva Bistrik7, 13 međunarodnih autora ujedinjenih iskustvom prve generacije diplomiranih studenata na film.factory Béle Tara u Sarajevu. Reditelji su: Ghazi Alqudcy, Graeme Cole, Gonzalo Escobar Mora, Grant Gulczynski, Marta Hernaiz Pidal, Namsuk Kim, Bianca Lucas, Stefan Malešević, Aleksandra Niemczyk, Pilar Palomero, Emma Rozanski i Gustavo Vega.

27. Sarajevo Film Festival bit će održan od 13. do 20. augusta 2021.