Srbija je primitivna zajednica u kojoj vlada zakon jačeg

Vladimir Nikolić, umetnik, za Danas o posledicama pandemije, ali "bolestima" društva koje se reflektuju i na umetnost, večnom ponavljanju istog u ovdašnjoj politici, spomeniku Stefanu Nemanji

Ostavite komentar


    1. I malena država u okeanu, Palau ,ako to hoće, trpi uticaj sa strane.Eto konkretno na nju je finasijski uticao,našim parama ,Ivica Poliglota Dačić da povuče priznanje Kosova.A možda I grešim ,možda im je nešto otpevao ali I to može da se posmatra kao kulturološki uticaj.Mislim da je autor članka pogodio u centar problema uz jednu primedbu vezanu za pok. Đinđića.Najbliži njegovi saradnici su bili Čeda,Beba,Vesić Goran,Jelena Trivan,..koji su viđeniji članovi ekipe,koja nas uvede I nažalost još uvodi u „zlatno doba“.

    1. Kakva gomila gluposti! Umetnik je sa jedne strane za politiku Djindjica (liberalni kapitalizam) ali mu smeta primena te politike u njegovom esnafu. Dakle, hocemo samo privilegije I prava bez ikakvih obaveza. Rekao bih da grandioznu sliku koju umetnik ima o sebi me delimo svi. Obicno tako osrednji ili ispod proseka razvijaju infantilnu percepciju sveta I onda iz te vizure (projekcija) govore o drustvu I drugima. Umetnik-poluintelektualac koji I odgovara ovom Vucicevom vremenu.

  1. Odličan tekst. Ovaj čovek je izuzetno obrazovan, ali ne formalno koliko suštinski obrazovan i razume problem. Srbija je infantilno, t.j. nedoraslo društvo, kao i sva društva nastala na tlu bivših komunističkih tvorevina. To jeste nasleđe koje je ukorenjeno, ali nije iskorenjivo. Potpuno se slažem sa stavom da mi nismo ni dobacili do nacionalizma, jer bi takav iznedrio sasvim drugačije lidere i ponašanje u društvu. Nacionalisti ne prljaju svoje ulice, jer ih oni suviše vole da bi ih prljali. Najbolji je primer zapadna Evropa, gde upravo ostaci teškog nacionalizma održavaju red, mir i neki moral, ne liberali, oni se gade reda. Jedino se ne slažem za konstataciju oko Đinđića, pošto je upravo on najviše zaslužan za konzervaciju sistema i autokratski sistem vladavine, i to zato što je njemu i tadašnjoj vlasti odgovaralo.

  2. Bolje od ovog „seciranja“ ovog sto ima ambicija da se zove drzava,ni ja ne bih mogao da „uradim“ !!!! „U sriiiduuu“ !!!

    1. Ovo je umetnički i filozofski objašnjena situacija u Srbiji. Sa strane ljudi koji situaciju poznaju duze, i vide dalje, ovako će biti sve dok se ne ispuni jedna od ove dve činjenice. 1.Da se krene u finalni obračun sa službama, kriminalcima, banditima. Bice povređenih sigurno, mozda i gore jel ce se boriti ko pacovi, nemaju gde da idu dalje od Srbije, ovde Im super. 2. Da syalno svi izlazimo na izbore, glasamo za bolo koga iz opozicije, za predsednika, a onda svi za tog koji prodje. Na republičkimda isto izadjemo svi I glasalo protiv njih. U protivnom idemo dalje u blato, umetnički: kao poarnuli kockar, ili narkoman. Moze dole ihajha.

  3. Nazalost ovaj covek je obrazovan i cak ima veze sa inostranstvom, a smatra da poroblemi dolaze samo iznutra i da ne dolaze spolja… A Srbija je pod intenzivnim uticajem spoljnih faktora vec vise od sto godina…

  4. nikada nismo ni o cemu sami odlucivali, a ponajmanje o tome da budemo siomasni , bedni i ponizeni, ipak je tu mnogo vise stranog uplitanja , i to i vrapci na grani znaju! postovanje umetniku, ali, ne znam koliko on zaista zivi u zemlji Srbiji!

  5. „Srbija je primitivna zajednica“. Možda iz skromnosti ali umwtnik je zaboravio da doda „puna ovakvih velikana“?! I naravno, kao što je uobičajeno i, kao što to najčešće biva, „velikan“ će naići na veliku oduševljenje i nepodeljenu podršku sličnih samonabedjenih intelektualnih gromada. Ova zemlja nikako da zadovolji visoke standarde svoje elite?!

  6. Vi u Srbiji ste pokvareni. Ali to nije nikakav problem, ima puno takvih nacija. Problem je sto ste voii i glupi.

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 3. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Nastić, di džej

Tokom svih ovih godina čitajući Danas naučio sam šta predstavlja nezavisno novinarstvo i koliko je to danas veoma retko.