Srdan Golubović : Ovaj izbor govori o jednoj zemlji koja ne voli svoju umetnost, ne voli svoje umetnike i ne voli njihove uspehe

Ostavite komentar


  1. Prema svecu i tropar. Riba od glave smrdi a srbska država od Ace i kumova mu. Ovaj „naš“ misli da je kulturni događaj kad odeš na večeru i popiješ flašu vina od 500.000 ili milion dinara ili odeš na utakmicu i tamo „nestašni ljubitelj sporta“, gurne baklju u usta policajcu ili više nestašnih ljubitelja sporta pokuša da žive spali maloletne navijače. Zbog takve „kulture“ sam još pre 30 godina prestao da gledam domaći fudbal, prestao da idem u bioskope i pozorišta da gledam filmove sa pojedinim glumcima i idem na koncerte i slušam muziku pojedinih muzičara. Od mene takvi neće videti ni dinar, ni danas ni ikad više dok sam živ. Daleko im lepa kuća, kupljena od para koje su nam pokrali i dali njima za ulogu podguznih muva A. Vučića.

  2. Ovoj mafiji baš odgovara Srbija u mraku, primitivizam, kič, nasilje. Bez kulture je lakše tj. lako upravljati i nametnuti se narodu, homogenizujući ga za svoje kriminalne ciljeve i interese. Zato je ovde nametnut decenijama turbo folk, zadruge, sportska „kultura“, poltičke ličnosti bez ikakvih vrednosti dodtignutih na bilo kom polju…itd. Srbiji pod mafijaškim režimom ne treba kultura, obrazovanje, tu se diplome pogodnim ljudima dodeljuju kao i funkcije da bi bespogovorno podržavali klan na svim nivoima.

  3. Srbija ipak nije dogurala do otvorene fasizacije kulturne scène kao Crna Gora.U stilu tridesetih godina i Gebelsa istoricarka umetnosti Svetlana Tamnana Racanovic trazi zabranu izlaganje figurativnog skulptora usput receno da je istii zastupljen u Istoriju skulpture xx veka.Razlog ovakvim delovanja je mrznja prema kulturi umetnosti i figuraciji.Ono Sto treba zabrinuti Ministarstva kulture Crne Gore je koriscenje zvanicnih institucija manifestacija pod pokroviteljstvom Ministarsta za propagiranje Fasizma i kacenja zutih traka umetnicima od strane Svetlane Tamnane Racanovic.

  4. Mozda je covek u pravu.Ali,kada bolje pogledamo,to jos uvek nije nasa,srpska umetnost.Jos uvek preovladavaju komunisticki kadrovi i projugoslovenska umetnost.Nase skoro i da nemamo,ne samo na filmu.Pogledajte npr. knjizevnost.Matija pa tri tackice…

  5. Ako je Matija najreprezentativniji predstavnik „naše“ umetnosti onda sam zahvalan Bogu što takve umetnosti nema više.

  6. Партијска комбинаторика као и увек, традиција се наставља.

  7. „Nastavak kulturne politike ispoljavanja moći, bahatosti, primitivizma, svesti koju zanima samo ono što se dešava u njenom dvorištu, okrenute samo sebi, a ledjima i dupetom okrenute celom svetu i institucijama i mestima koje promovišu vrhunsku svetsku umetnost“Neke reči ovde nisu kultura,ako se pozivamo na kulturu pa nije se ni svet pretrgao sa negovanjem kulture o ukusima i normama nema mesta diskusije u ovim vremenima sve je suprotno dijametralno!

  8. Ili i kroz ovu izjavu provejava politikanstvo. Pretpostavljam da nije ni pogledao Milinkovićev film.

  9. Botine svaka vam cast!! Kako to tacno moze da bude sujetan reditelj koji uopste i nema ove godine filmu redu za kandidaturu?! Takvu glupost moze samo da napise nazadni bot.

  10. Procitala sam izjavu Srdana Golubovica pre gledanja filma i preterao, jer zaista volim filmove Milorada Milinkovica, ali avaj. Film je nest najdosadnije sto sam gledala u poslednje tri godine ( u bioskopu nas bilo 14, zaspala 3 puta, zabolela me ledja od vrpoljenja i dosade) i na kraju izdržah do kraja, zbog prijateljice sa kojom sam tamo doshla. Znači bezidejno, istumbano, lose…Knez predstavljen kao nekakva dvorska luda, sheprtlja…ma užas…

Ostavite komentar


Kultura

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Antonela Riha, novinarka

I pre nego što sam se učlanila u Klub čitalaca Danasa kupovala sam jedino Danas.