Srdan Golubović : Ovaj izbor govori o jednoj zemlji koja ne voli svoju umetnost, ne voli svoje umetnike i ne voli njihove uspehe 1Srdan Golubović Foto: FoNet/ Cebef

Odluku Filmskog centra Srbije da srpski kandidat za Oskara bude film “Što se bore misli moje” Milorada Milinkovića, koja je objavljena na sajtu filmskog centra Srbije na veoma štur način prokomentarisao je nagrađivani reditelj Srdan Golubović na svom Fesjsbuk profilu.

On je naveo da ga ovaj izbor nije mnogo iznenadio zato što predstavlja logičan sled sistematskog uništavanja kulturne i umetničke scene.

„Velika je sramota ovo što se desilo prilikom izbora ovogodišnjeg srpskog kandidata za Oskara.

Pored filma Lost country Vladimira Perišića, koji je prikazan u kanskom programu Semaine da la critique, gde je nagradjen nagradom za glavnog glumca (Jovan Ginić), filma Čuvari formule Dragana Bjelogrlića koji je prikazan u programu Piazza Grande Locarno Film Festivala, gde je osvojio dve nagrade, kao i nagradu publike u Sarajevu i filma Da li ste videli ovu ženu? Dušana Zorića i Matije Gluščevća, koji je prikazan i nagradjen u programu Settimana della critica festivala u Veneciji, za srpskog kandidata je izabran film Što se bore misli moje, reditelja Milorada Milinkovića, koji nije prikazan ni na jednom značajnom festivalu i koji nema nikakvu međunarodnu vidljivost i značaj.

Nije me iznendanadio ovaj izbor, očekivao sam neki takav ishod. To je logičan sled sistemskog, preciznog i osmišljenog uništavanja kulturne i umetničke scene.

Uništavanja institucija kulture i obesmišljavanja svake ideje predstavljanja i vrednovanja domaće savremene umetnosti u svetu. Nastavak kulturne politike ispoljavanja moći, bahatosti, primitivizma, svesti koju zanima samo ono što se dešava u njenom dvorištu, okrenute samo sebi, a ledjima i dupetom okrenute celom svetu i institucijama i mestima koje promovišu vrhunsku svetsku umetnost.

Ne zanima me da li iza ovog izbora stoji gramzivost, korumpiranost, glupost ili osveta loših djaka, svejedno je.

Ovaj izbor govori o jednoj zemlji koja ne voli svoju umetnost, ne voli svoje umetnike, ne voli njihove uspehe, zemlji koja guši i ubija sve ono što odskače od prosečnosti, mulja i poltronstva, vrhunskih vrednosti naše današnje stvarnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari