Nagrađivani filmovi – „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ i „Persepolis“ nisu uspeli da se nađu na skraćenoj listi od devet kandidata za Oskara, u kategoriji najboljeg fima na stranom jeziku, ali je to uspelo srpskom predstavniku, filmu „Klopka“ Srdana Golubovića.
Pored ovog ostvarenja u trci su, od ukupno 63 predložena dela, ostali „Falsifikatori/The Counterfeiters“ (Austrija), „Godina kada su moji roditelji otišli na odmor/The Year My Parents Went on Vacation“ (Brazil), „Dani tame/Days of Darkness“ (Kanada), „Beaufort“ (Izrael), „Nepoznato/The Unknown Woman“ (Italija), „Mongol“ (Kazahstan), „Katinska šuma/Katyn“ (Poljska) i „12“ (Rusija).

Nagrađivani filmovi – „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ i „Persepolis“ nisu uspeli da se nađu na skraćenoj listi od devet kandidata za Oskara, u kategoriji najboljeg fima na stranom jeziku, ali je to uspelo srpskom predstavniku, filmu „Klopka“ Srdana Golubovića.
Pored ovog ostvarenja u trci su, od ukupno 63 predložena dela, ostali „Falsifikatori/The Counterfeiters“ (Austrija), „Godina kada su moji roditelji otišli na odmor/The Year My Parents Went on Vacation“ (Brazil), „Dani tame/Days of Darkness“ (Kanada), „Beaufort“ (Izrael), „Nepoznato/The Unknown Woman“ (Italija), „Mongol“ (Kazahstan), „Katinska šuma/Katyn“ (Poljska) i „12“ (Rusija). Komitet za nominacija odrediće sledećeg utorka, 22. januara, pet finalista koji će biti saopšteni sa ostalim nominovanim ostvarenjima u trci za nagrade američke Akademije filmskih nauka i umetnosti. Pobednici će biti poznati 24. februara.
Trenutno mediji najviše komentarišu činjenicu da je iz trke ispao dobitnik Zlatne palme sa prošlogodišnjeg Kanskog festivala – „Četiri meseca, tri nedelje i dva dana“ Kristijana Munđiua, koji je i osvajač brojnih nagrada za najbolji strani film od kritičarskih grupa u Americi, kao i čuveni francuski „Persepolis“ Marđan Satrapi, koji je, između ostalog, dobio nagradu žirija u Kanu. Pominje se i činjenica da nema ni „Života u ružičastom“ Olivijea Dana (Marion Kotilard važi za favorita za Oskara u kategoriji glavne glumice za rolu Edit Pjaf), još jednog francuskog filma, ali on nije ni bio razmatran zato što je svakoj zemlji dozvoljeno da predloži samo jedan film.
Film „Klopka“, u srpsko-nemačko-mađarskoj koprodukciji, imao je zapažene nastupe u inostranstvu nakon svoje premijere na Berlinalu 2007, između ostalih, dobio je nagrade na festivalima u Visbadenu (režija i FIPRESCI priznanje za najbolji film) i u Trenčinu („Plavi anđeo“ za najbolji dugometražni film). Ovaj film otvorio je prošlogodišnji, beogradski Fest. Producentska kuća“Baš Čelik“ prošle godine dobila je ponudu za otkup prava za snimanje američke verzije ovog filma, a pregovori su još uvek u toku, saopštila je dustributerska kuća Tuck.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari