Sremska Mitrovica: Otvorena izložba crteža iz fonda Rajka Mamuzića 1Foto: mitrovica.info

U Galeriji „Lazar Vozarević” otvorena je izložba crteža iz fonda Poklon zbirke Rajka Mamuzića koju čini 81 crtež, 28 autora iz druge polovine 20. veka. Izloženi crteži prikazuju, na neki način, početni opus svih zastupljenih umetnika.

Kako piše Sremskomitrovački portal, Rajko Mamuzić je bio jedan od najvećih i najpoznatijih kolekcionara na našim prostorima, pa i šire.

Deo njegovog legata i kolekcije mogu da vide i Mitrovčani u Galeriji „Lazar Vozarević”, a reč je o crtežima koje je sakupljao i koje su mu umetnici poklanjali, često i sami ne videći njihov značaj.

Danas su ti crteži važan i velik deo zbirke, kako likovne vrednosti, tako i edukativne.

Irma Mikeš kustos Poklon zbirke Rajka Mamuzića rekla je da je Galerija „Vozarević” iz Sremske Mitrovice na neki način i deo ovog fonda zato što se u njemu nalazi i Lazar Vozarević.

“Za ovu priliku smo restaurirali tridesetak crteža sa velikom podrškom Galerije Matice srpske u procesu restauracije i konzervacije i time smo dali na značaju samoj kolekciji crteža iz naše zbirke. Ono što je zanimljivo, ovi crteži nisu nešto što se uvek sreće u likovnim galerijama i muzejima, to su sve crteži koje je sam Rajko Mamuzić birao srcem, crteži koje su umetnici poklanjali, odnosno, to je nešto što je nastajalo kao radna skica ili samo kao skica trenutka, tako da su ipak jedan dnevnik umetnika, svakog od njih, i nešto što je čak i bilo predviđeno da ne bude nikad viđeno. Sve su to razlozi iz kojih je ova izložba značajna jer je to nešto što je zaista skriveno od ljudskih očiju i samim tim ovaj prelepi prostor daje mogućnost da se svih 81 crtež predstavi onakvim kakvim jeste”, rekla je Irma Mikeš.

U programu otvaranja učestvovale su Lea Nedimović i Sara Nikolić i izvele kompozicije na flauti.

Izložba će biti otvorena tokom letnjih meseci, Mitrovčani mogu da je pogledaju sve do 19. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari