Srpski centar u Morahalomu 1Foto: Vojvodina.org.rs

Centar je izgrađen na površini od skoro 1.200 kvadrata, a njegova izgradnja i opremanje koštali su 1,4 miliona evra. Potredsednik Pokrajinske vlade Đorđe Milićević je naglasio da su otvaranje srpskog kulturnog centra u Mađarskoj, a uskoro i mađarskog u Srbiji, na Paliću, važni koraci u produbljivanju i obogaćivanju trajnih veza dvaju naroda.

Ministar inostranih poslova Mađarske Peter Sijarto je rekao da je ovaj događaj važan ne samo za mađarski i srpski narod, nego i u širim evropskim okvirima. Kako je još rekao model podrške manjinama u Srbiji, može da služi kao primer celoj Evropi.

Izaslanik predsednika Srbije Nikola Selaković je istakao da praznujući kulturu, praznujemo dodatno zbližavanje Srbije i Mađarske, Srba i Mađara. Na otvaranju SKC „Kolo“ obratili su se i predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljevića, državni sekretar u Ministarstvu kulture Mađarske Fekete Peter i predstavnik Parlamenta Mađarske Nađ Laslo.