izložba Šta ima novo?Foto. Kulturni centar Srbije u Parizu

U okviru proslave pedeset godina Kulturnog centra Srbije u Parizu, sinoć je otvorena izložba petnaest umetnica i umetnika, studenata doktorskih studija Akademije umetnosti u Novom Sadu, pod nazivom «Šta ima novo?».

izložba Šta ima novo?
Foto ; Kulturni centar Srbije u Parizu

Ova izložba predstavlja stvaraoce koji se izražavaju u medijima grafike, slikarstva, videa, skulpture ili rade na graničnim područjima između umetnosti i dizajna ali ne čine formalnu umetničku grupu.

Po rečima Igora Antića, umetnika iz Pariza i kustosa ovog projekta, «ideja je bila da se prikažu mogućnosti, dileme i specifičnosti te umetnosti koja dolazi i donosi novine, kao i da se ona uporedi sa savremenom umetnošću u Francuskoj».

Izložena su dela Sare Apostolović, Višnje Nikolić, Pavla Golijanina, Jelene Simić, Nore Ljubanović Evetović, Đorđa Markovića, Vesne Pavlović-Pažđerski, Vladimira Markoskog, Andrijane Vasiljević, Seada Zejnelagića, Stefane Jovanović, Smiljane Kojić Grandić, Vladimira Klepića, Milene Cvetković i Sunčice Pasuljević Kandić.

«Kroz svoja dela ti stvaraoci predlažu matrice za razmišljanje, kritiku i nova estetska rešenja. Oni se uz poetičnost, humor i skepticizam identifikuju sa kartografima, naučnicima, sociolozima, istoričarima, zanatlijama, čak i maskotama u reklamnim kostimima, da bi proširili granice poznatog i ispitali civilizacijske apsurde i ekscese, tradiciju, mitove, sisteme vrednosti i emocije koje umetnost može izazvati.

Svaki na svoj način, oni se poigravaju sa značenjima simbola i arhetipova, derealizuju forme, mapiraju duševna stanja, prebacuju posmatračevu percepciju iz realnog u virtuelni prostor, istražuju njegovu pronicljivost i po nekada dobrovoljno drže dela na «čekanju» da ih publika protumači.

Izložba oko koje su okupljeni predstavlja otvoreni sistem, a ne završen proizvod.

Ona je poziv na dijalog o duhu vremena u kom živimo», naveo je Antić u predgovoru kataloga.

Izložba Šta ima novo? će trajati do 26. januara 2024.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari