Zovite me nežnostFoto: Galerija ŠTAB

“Zovite me nežnost” (“Appelez-moi tendresse“) je naziv izložbe slika i skulptura, autora Miljana Stevanovića i Radeta Mutapovića, koja će biti otvorena 14. marta u Kulturnom centru Srbije u Parizu, a u produkciji Galerije Štab iz Beograda.

U pitanju su najnovije produkcije dvojice mladih umetnika, čiji rad galerija Štab prati i podržava.

Ova izložba predstavlja jedinstveno poetsko, umetničko istraživanje inspirisano plemenitom, nežnom i utopijskom poezijom Žaka Prevera.

Kako kustoskinja izložbe Ana Kršljanin ističe – „Autori se ne bave prostim mimetičkim reprodukovanjem stvarnosti, naprotiv ona je propuštena kroz njihove lične percepcije sveta, kroz introspekciju i samorefleksiju. Često su ključni motivi od kojih polaze, apstrahovani i ogoljeni do emocije. Udruženi su u težnji da zajedničkim delovanjem na prostor stvore laku i vazdušastu atmosferičnost sa akcentom na tanano, lirsko i organsko poimanje sveta. Njihovi svetovi su umekšani i utišani, ali istovremeno iskonski, jer u njima pulsira sam život“.

Slike Miljana Stevanovića velikog formata predstavljaju jednu od najprisutnijih tema u čitavoj istoriji umetnosti – pejzaž.

Prikazani predeli su asocijativni, nedefinisani, stoga univerzalni – izvedeni jezikom lirske apstrakcije.

U jedinstvenom vrtu sočnih boja i organskih predela nalaze se i pažljivo odabrane skulpture životinja Radeta Mutapovića iz Preverove poezije.

Miljan Stevanovic
Foto: Galerija ŠTAB

One su istovremeno bezazlene i divlje, snažne simbolike ukazuju na arhetipove večno suprotstavljenih strana – ljubavi i mržnje, dobra i zla, iskušenja i zabranjenog voća.

„Kontekst koji nastaje simbiotskim spajanjem poezije kao najčistije forme pisanog stvaralaštva, slike i skulpture ukazuje na protok života, cikličnost, smenu ljubavi i patnje, divljine i neukrotivosti ali i borbe za opstanak i slobodu kakva je svojstvena anarhisti, odmetniku i sanjaru kome ovom izložbom dajemo odu“. Iz teksta kataloga, kustoskinja izložbe Ana Kršljanin

Izložbu “Zovite me nežnost” publika može pogledati od 14. marta do 7. aprila 2024. godine u Kulturnom centru Srbije – 123 Rue Saint Martin, Pariz. Svečano otvaranje planirano je za četvrtak 14. mart u 19 časova.

O umetnicima:

Miljan Stevanović (Vranje, 1991) završio je osnovne akademske studije na Slikarskom odseku Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, u klasi prof. Čedomira Vasića 2013. godine. Master akademske studije, na istom fakultetu, završio je u klasi prof. Dobrice Bisenića 2015. godine.

Doktorirao 2021. na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, sa temom Veštački rajevi, simulacija utopijskih prostora metodom proširene stvarnosti – izložba slika u realnom i virtuelnom prostoru pod mentorstvom prof. dr Vladimira Milanovića.

Od 2022. zaposlen na Fakultetu digitalnih umetnosti, Univerzitet Metropolitan u Beogradu, u zvanju docenta na predmetima koji se bave proučavanjem igara i video igara sa teorijskim osvrtom, izradom 3D video igara kao i poljem primene virtuelne i proširene stvarnosti u video igrama.

Pored akademskog bavljenja poljem video igara, takođe dolazi i do preplitanja video igara sa ličnom umetničkom praksom.

Pored nekoliko teorijskih radova koji su predstavljeni na konferencijama, u skorijoj budućnosti će se na interaktivnoj izložbi predstaviti i praktični umetnički projekat koji koristi elemente video igara kao vid virtuelne nadogradnje klasične slike, i predstavlja logički nastavak i razvoj rada doktorskog umetničkog projekta.

Njegov doktorski umetnički projekt čini široki spektar tema od dualističkog shvatanja prirode, odnosa realnog i virtuelnog prostora, analognog i digitalnog kreativnog postupka, do savremenog poimanja slikarskog medija.

Rade mutapovic - zlatno jato 15,5 x 8 cm
Foto: Galerija ŠTAB

Rade Mutapović rođen je 1990. godine. Odrastao u Čačku. Srednju Umetničku školu završava u Kraljevu 2009. Iste godine upisuje Fakultet likovnih umetnosti u Beogradu, odsek vajarstvo.

Godine 2014. završava fakultet u klasi profesora Mrđana Bajića, a potom upisuje doktorske studije na istom fakultetu. Od 2013. njegov rad “Sekretar“ se nalazi u stalnoj postavci muzeja “ZEPTER“ u Beogradu, a od 2021. kolekciju dopunjava radom “Subjekat 99“. Godine 2014. je postavljena njegova skulptura u javnom prostoru “Na površini”, Prijepolje.

U periodu od 2015 – 2019. radi kao profesor na predmetima tehnologija materijala, stručna praksa drvo i modelovanje u Srednjoj umetničkoj školi u Čačku, takođe i kao predavač u centru za likovno obrazovanje “Šumatovačka“. Godine 2021. pod mentorstvom Radoša Antonijevića završava doktorske studije na istom fakultetu. Živi i stvara u Beogradu.

Nagrade:

  • 2012. prva nagrada FLU za mozaik
  • 2013. FLU nagrada “Vrt dobre nade” za najbolji rad iz oblasti slikarstva, vajarstva i mozaika na temu životinje
  • 2014. nagrada SO Savski venac, za skulpturu u materijalu – kamen
  • 2014. treća nagrada na novembarskom salonu vizuelnih umetnosti u Kraljevu
  • 2018. specijalna nagrada za skulpturu na “Bijenalu minijature“ u Gornjem Milanovcu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari