Šta je rekao Metju Peri, kako bi želeo da ga pamte kad umre 1Beata Zawrzel / Zuma Press / Profimedia

Savršeno je logično da su se sve čitulje Metjua Perija prvenstveno fokusirale na Prijatelje. Na kraju krajeva, ne samo da su Prijatelji bili jedan od najvećih i najtrajnijih sitkoma svih vremena, već je Peri bio i njegova najizrazitija zvezda.

Možete prilično lako povući liniju koja razdvaja kadence mejnstrim komičnih performansa pre i posle Čendlera Binga

Međutim, uprkos ovom i njegovom drugom izvanrednom radu na ekranu – ako je ikada bilo vremena za kulturološko preispitivanje njegovog divnog kratkotrajnog sitkoma Mr Sunshine iz 2011., to mora da bude to – u poslednja 24 sata došlo je do ogromnog porasta priznanja za Perijevu druga dostignuća, piše Gardijan.

Deo teksta je deljen i ponovo deljen preko interneta bezbroj puta, u kojem on opisuje kako bi želeo da ga pamte nakon svoje smrti.

„Najbolja stvar kod mene je to što ako mi priđe alkoholičar ili narkoman i kaže „Hoćeš li mi pomoći?“, uvek ću reći „Da, znam kako to da uradim“. Uradiću to za tebe, čak i ako ne mogu uvek za sebe.’ Tako da to radim, gde god mogu. U grupama, ili jedan na jedan“, napisao je Metju Peri.

Dodao je i da je stvorio kuću Perri u Malibuu, ustanovu za trezno stanovanje za muškarce…

„Kada umrem, što se tiče mojih takozvanih dostignuća, bilo bi lepo kada bi Prijatelji bili navedeni daleko iza stvari koje sam uradio pokušavajući da pomognem drugim ljudima.“, poručio je Peri.

Njegova kuća je bila naselje od 5.500 kvadratnih stopa na plaži u Malibuu gde je glumac ranije živeo.

Kada je odlučio da se preseli 2013. godine, udružio se sa specijalistom za bolesti zavisnosti Erlom Hajtauerom i pretvorio kuću u stambeni centar za trezno stanovanje, gde su muškarci sa problemima zavisnosti mogli da pohađaju programe meditacije i radionicu u 12 koraka.

Peri je prodao kuću dve godine kasnije, rekavši:
„Bilo je preskupo za vođenje i posao zapravo nije funkcionisao“.

U to vreme je rekao da želi da preusmeri posao na manje, manje upadljive prostore bliže centru Los Anđelesa, iako je nejasno da li je postigao ovaj cilj . navodi Gardijan.

Ipak, ideja o kući Peri bila je toliko plemenita da je 2013. godine dobio nagradu Šampion oporavka od Kancelarije Bele kuće za nacionalnu politiku kontrole droga.

Pored toga, Peri je bio i glasni pristalica Nacionalne asocijacije profesionalaca na sudovima za droge (sada All Rise), organizacije za zastupanje sudova koji imaju pristup javnom zdravlju krivičnim prestupnicima sa problemima zloupotrebe supstanci.

A sada, nakon Perijeve smrti, drugi su počeli da se javljaju i otkrivaju kako je glumac umeo lično da dođe i pomogne im u kriznim vremenima.

Perijev bivši kolega iz serije Prijatelji Hank Azaria je jedan od njih.

U videu objavljenom na njegovoj Instagram stranici, Azarija, sada poznatiji po svom radu na Simpsonovima, objasnio je kako mu je Peri pomogao da se otrezni.

„Ja sam trezan momak već 17 godina“, rekao je. „Želim da kažem da me je noć kada sam ušao u AA  (Anonimni alkoholičari) Metju doveo. Cele prve godine kad sam bio trezan, zajedno smo išli na sastanke. Kao trezna osoba, bio je tako brižan, darovit i mudar i u potpunosti mi je pomogao da se otreznim. ”, rekao je Azaria

Dobra dela Metju Perija, njegov aktivizam, želja da pomogne drugima se neprestano pominju. Recimo 2021. godine, mnogo hvaljeno okupljanje Prijatelja održano je u pozadini kovida. Peri je bio jedini od glumačke ekipe koji je uspeo da kombinuje ovo dvoje, požurivši da izbaci robu sa temom Prijatelji kako bi prikupio novac za napore Svetske zdravstvene organizacije : „Da li bi ovo  više  mogla da bude majica?“ „Mogu li biti još vakcinisan?“ bile su neke od poruka na stvarima.

Ovaj potez inspirisao je i talas osude od strane antivaksera. Ali je on ipak to uradio.

Tolika je bila čista komična snaga Čendlera Binga da je zasenila sve ostalo u Perijevom životu.

Njegovo prijateljstvo iz detinjstva sa Justinom Trudeauom. Njegova opsesivna fiksacija Betmenom. Anegdota koju je jednom ispričao na televiziji o tome da mu je Bluetooth veze pomešao i da je slučajno razneo čitav komšiluk glasnim pornografskim zvukom.

Ali kako narednih nekoliko sana i nedelju budu napredovali, očekujte više priča o njegovoj ljubaznosti, podršci i aktivizmu, jer se čini da je Henk Azarija samo vrh ledenog brega.

Možda će ipak ostati upamćen po stvarima koje je učinio da bi pomogao drugim ljudima, piše Gardijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari