Stara Jugoslavija još uvek živi 1M. Stanojević

Jugoslavija kakvu ja pamtim, još uvek živi, kako u mom tako i u umu,onih koji je se sećaju – rekao je Božidar Jezernik redovni profesor etnologije Balkana i kulturne antropologije na Univerzitetu u LJubljani i autor knjige „Jugoslavija, zemlja snova“,, na promociji u Centru za kulturnu dekontaminaciju. Inače, knjiga je objavljena u izdanju Biblioteke XX vek.

Promociju je propratila puna sala. Zanimljiva je bila očigledno vidljiva prisutnost pojedinaca koji su živele u staroj Jugoslaviji, a događaj je počeo puštanjem dveju nekadašnjih himni: himne Kraljevine Jugoslavije Srba, Hrvata i Slovenaca, i Socijalističke Federativne Jugoslavije, koje su većini izmamile suze, ali i topla sećanja ne lepša vremena.

Kako je izgledala Jugoslavija kao zemlja snova političkih vizionara, kako su budili u narodu zanimanje i ljubav za svoje snove i pozivali ga na njihovo ostvarivanje, s jedne, te koji su bili najvažniji graničnici u tim procesima i kakav je bio odnos između snova i njihovog ostvarenja, s druge strane, takođe je tema kojom se bavi ova magistralna studija ističe Jezernik, koji dodaje da mu je posebno drago što je knjigu objavio pre stote godišnjice od rođenja Jugoslavije.

– Poput drugih događaja koji su se odvijali u proteklom istorijskom periodu, o „zemlji snova“ teško je suditi vodeći se isključivo savremenim trenutkom i stanjem duha. To što mi danas osećamo pri pominjanju jugoslovenske države ne znači da su i naši preci imali ista osećanja u vreme kada su je stvarali. Otkako je presahla vera u zagrobni život pokojnika sahranjenih u egipatskim piramidama, o precima možemo da razmišljamo kao o monumentalnom apsurdu. Ali nam ta saznanja ne kažu ništa o tome šta su mislili i osećali oni koji su u svoje vreme gradili ta arhitektonska čuda: kako su oni gledali na piramide – pomenuo je autor ovog dela.

Prve čitalačke utiske sa prisutnima podelila je istoričarka Dubravka Stojanović.

-Jugoslavija nije uspela da napravi novo sećanje, a sada živimo u srpskom monopolu i državi u kojoj nam nameću jedno razumevanje, kazala je Stojanovićeva.

Ona je primetila da Jezernik žali što u Jugoslaviji nije bilo više Jugoslovenskog nacionalzima.

– Jugoslaviju su sanjale generacije, ali su njeni savremenici pokazali da su nedorečeni i nikakvi, te ćemo nastaviti da živimo ovako, ako se ne vrati stara Jugoslavija, rekla je istoričarka.

Sociolog Todor Kuljić kaže da je kraj knjige na njega ostavio gorak ukus, pominjući Srbiju tada kao zvezdu vodilju drugim Balkanskim zemljama, koje su našu zemlju uvek gledale kao rešenje, a onda se vratio u realnost i njeno sadašnje stanje, koje je prema njegovim rečima „tužno“.

Antropolog i osnivač Biblioteke XX vek Ivan Čolović kaže da mu je naslov knjige posebno privlačan, ali i jedna od teza autora.

Da bi potkrepio svoju tezu o tome da je Jugoslavija mogla da bude i nacija koja je mogla imati zajednički jugoslovenski jezik, Jezernik je knjigu napisao na srpsko-hrvatskom, a ne na maternjem jeziku – rekao je Čolović.

http://

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari