Stoti rođendan Bauhausa 1Jedan od eksponata sa izložbe u Minhenu

U Pinakoteci moderne u Minhenu kolekcija zvana „Die Neue Sammlung“ – „Nova kolekcija“ o 100. godišnjici Bauhausa iznela je iz svojih fundusa artefakata originalne objekte ove reformističke škole arhitekture i dizajna da bi demonstrirala svoju istorijsku vezanost za Bauhaus.

Neki od izloženih objekata ovde se izlažu prvi put. U saradnji sa umetnikom Tilo Šulcem osmišljena je instalacija od 40 istorijskih objekata i pet savremenih recepcija uzglobljenih u dijalog.

Umetnici – dizajnerka Ajzit Bostan, liričarka Barbara Kohler, arhitekta Anupama Kundo, kompozitor Junia Oikava i slikarka Sofi Torsen bili su pozvani da osmisle i izlože/izvedu svoja dela, inspirisana Bauhaus-objektima, kao savremenim odrazima i ekvivalentima.

„Nova kolekcija“ osnovana je 1925, kad je Bauhaus u Vajmaru morao da se preseli u Desau. Grad Minhen je tada bio alternativno mesto za Desau, jer se u njemu već nalazio Bauhas izdavač. Otuda je Minhen od samog početka Bauhausa kupovao radove, odnosno umetničke objekte ove škole. Tako se danas ovde nalazi tekstili Ane Albers i Gunte Štelcl, igračke Alme Bušer i Ludviga Hiršfeld-Maka ili metalni objekti Ota Ritvegera i Vilhelma Vagenfelda.

Za ove objekte je umetnik Tilo Šulc koncipirao prostornu instalaciju na kojoj su se inkunabule ove škole našle u kontekstu sa savremenim pozicijama i dijalogu. Petoro internacionalnih umetnika iz različitih disciplina bili su pozvani da sa jednim izabranim objektom Bauhausa „stupe u dijalog“ iz čega je trebalo da nastane novo delo kao ekvivalent. Tako je nastalo pet dela kao današnji odraz i konverzacija sa istorijskim dizajnom Bauhausa kao njena savremena recepcija.

Povodom ove izložbe objavljena je i publikacija sa objašnjenjima kod Koenig Books. Minhen se ovom izložbom na originalan i kreativan način čini omaž reformističkoj školi Bauhausa za njen 100. rođendan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari