Stručna vođenja kroz retrospektivnu izložbu Vladimira Veličkovića 1Foto: Bojana Janjić

Javna stručna vođenja kroz retrospektivnu izložbu Vladimira Veličkovića „Figura kao izraz egzistencije“ održavaće se četvrtkom od 17 sati i subotom od 13 sati u Muzeju savremene umetnosti

Usled pandemije uzrokovane virusom Covid -19, maksimalan broj koji može prisustvovati javnom vođenju je 20 posetilaca, stoga je neophodno prijaviti unapred svoje prisustvo putem mejla: [email protected]

Izložba na svih pet nivoa Muzeja obuhvata preko sto radova Vladimira Veličkovića realizovanih u medijima slike i crteža, među kojima je i trinaest dela iz zbirki Muzeja savremene umetnosti u Beogradu kolekcioniranih tokom proteklih decenija, tačnije od 1962. do 2019. godine.

Pored radova iz kolekcije Muzeja, na izložbi su zastupljena i dela iz drugih institucija, muzeja i galerija, kao što su: Nacionalni muzej moderne umetnosti – Centar Pompidu (Pariz), Centre national des arts plastiques (Pariz), Muzej suvremene umjetnosti (Zagreb), Moderna galerija (Ljubljana), Muzejot na sovremenata umetnost (Skoplje), Umjetnička galerija (Dubrovnik), Narodni muzej u Beogradu, Muzej Zepter, Muzej grada Beograda, Istorijski muzej Srbije, Umetnička zbirka SANU, Umetnička galerija „Nadežda Petrović“ (Čačak), Gradski Muzej Sombor, Moderna Galerija Valjevo, kao i iz privatnih kolekcija zemlje i inostranstva.

Izložbu prati katalog koji sadrži studijske tekstove muzejskih savetnika Svetlane Mitić i Žakline Ratković, kao i dr Jasmine Čubrilo, vanredovnog profesora Filozofskog fakulteta u Beogradu, kao i antologijske tekstove inostranih autora, Mišela Onfrea i Alena Žufroa.
Posebnu celinu na izložbi čini video program sastavljen od dokumentarnih filmova i video priloga čije se emitovanje odvija tokom čitavog radnog vremena.

Izložba Vladimira Veličkovića „Figura kao izraz egzistencije” traje do 21. februara 2022. godine.
Ulaznice za izložbu se mogu kupiti na biletarnici MSUB i na sajtu tickets.rs

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari