Subotica: Povodom Svetskog dana secesije projekcija filma „Izgubljena secesija“ 1Sinagoga u Subotici, foto: Natalija Jakovljević

Povodom Svetskog dana secesije, koji se obeležava u petak, 10. juna, u organizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture (RZZSK) u Art bioskopu „Aleksandar Lifka“ biće prikazan film „Izgubljena secesija“.

Početak filma je zakazan u 20 časova, nakon čega će uslediti i razgovor sa autorima.

RZZSK istovremeno u više gradova u Srbiji organizuje niz događaja koji su vezani za očuvanje secesije.

Film u trajanju od 35 minuta prati sudbinu sedam secesijskih građevina koje su nestale, ili je proces njihovog nestajanja u završnoj fazi, u neposrednoj prošlosti, iako su sve uživale zaštitu prema Zakonu o kulturnim dobrima.

Nit koja ih sve povezuje je ličnost profesorke arhitekture, Viktorije Aladžić, koja je svoju naučnu, univerzitetsku i pedagošku karijeru posvetila očuvanju secesijskog nasleđa u Vojvodini.

Film „Izgubljena secesija“ je realizovan u okviru projekta „Art Nouveau 2 – Jačanje kulturnog identiteta zemalja Dunavske regije zasnovanog na zajedničkom nasleđu secesije“, a Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije se pojavljuje kao pridruženi partner Republičkog zavoda.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari