Sumnjivo lice: Šta je smešno? 1

Zašto se mi večno smejemo Nušiću i zašto se ni posle 130 godina nismo promenili kao društvo.

Ovo ispituje ekipa Reflektor teatra, koja će u ponedeljak od 21 sat u Centru za kulturnu dekontaminaciju izvesti klasik srpske dramaturgije „Sumnjivo lice“.

Režiju i koncept potpisuje Vojislav Arsić, a radikalnu dramaturgiju je sprovela Milena Bogavac.

To jeste predstava po komadu, ali i o komadu Branislava Nušića, koji se nalazi na spisku obavezne lektire za učenike i učenice svih osnovnih škola u zemlji, „klasik“ koji je u ovom slučaju poslužio kao polazna tačka za pričanje priče o promenama, koje se u Srbiji večito čekaju, a teško i sporo događaju.

To je predstava o genijalnosti i talentu pisca, koji je sve bolesti našeg, savremenog društva umeo da dijagnostikuje još 1887. kada je ovaj (i za tadašnje pojmove: kontroverzni) komad napisao. Kao jedan od najigranijih i najpoznatijih komada u istoriji srpske dramaturgije, „Sumnjivo lice“ se u široj javnosti percipira kao laka, bezbrižna komedija, a u ovoj postavci se preispituje njen kritički potencijal.

Umesto lakoće i razbibrige, ova predstava tera vas da se zamislite: na koji način sistem prisvaja antisistemsku umetnost i kako kontroverzni, osporavani tekstovi na kraju postaju klasika, lektira za osnovnu školu? „Sumnjivo lice“ tretiramo kao politički komad, preispitujući da li se i u kojoj meri društvo promenilo od trenutka kada je napisan, pa do danas, poručuje ekipa Reflektor teatra uz izvinjenje Branislavu Nušiću.

NJegovo „Sumnjivo lice“, koje nas uvek asocira na dobru dozu smeha u osavremenjenoj varijanti kao ključno pitanje postavlja: šta je to toliko smešno? Jerotije Pantić, Žika, Đoka pravi su predstavnici korumpirane i nepismene srpske vlasti s kraja 19. veka, kada je ovo delo i napisano. Postupci ovih likova koji kod nas izazovu smeh treba da nas podstaknu na razmišljanje da shvatimo da baš i nije smešno što i posle više od sto godina u nekim ljudima prepoznajemo likove Jerotija, Žike, Đoke samo u drugom vremenu i drugim okolnostima.

U savremenoj varijanti „Sumnjivog lica“ igraju: Zoran Pajić, Jelena Bogavac, Aleksandra Cucić, Isidora Simijonović, Đorđe Živadinović Grgur, Marko Panajotović, Uroš Novović, Aleksandar Jovanović, Aleksandar Vučković i Predrag Vasić.

Muziku je napisala Irena Popović Dragović, scenski pokret je poveren Andreju Kuleševiću, dizajn scene i kostim Ani Zarubici, a video Ivanu Stojiljkoviću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari