"Supersmederevac" u Domu omladine 11. jula 1

Predstavljanje specijalnog strip izdanja “Supersmederevac” izdavača Besna kobila, povodom 20 godina postojanja ovog superheroja, biće održano u sredu, 11. jula od 18 časova u Domu omladine Beograda, u saradnji sa knjižarom Beopolis.

Promociju čine razgovor sa autorima i izdavačem, koncert benda “Hotel Makedonija” i izložba tabli iz stripa i crteža gostujućih autora kao što su Marko Somborac, Goran Denić, Milan Mišić, itd. Baš kao i u Smederevu, koji dan ranije, o čemu je izvestio portal Podunavlje.info.

Lukavo smeštena u dan bez fudbala (5. jul), promocija strip-knjige „Supersmederevac“ bez problema je napunila baštu smederevskog Etno kluba, toliko da je u neko doba ponestalo i stolica. Publika šarena: od onih koji, objektivno, u to vreme, kada je strip izlazio u novinama, nisu mogli da ga čitaju – jer se nisu ni rodili, do onih koji su Supersmederevca tada upoznali i zavoleli, ali sada imaju svako pravo da se (više) ne sećaju o čemu se tu radi – zbog poodmaklog životnog doba i posledičnih početnih oblika senilnosti. Pred svima njima, našlo se, za naše prilike, izuzetno luksuzno izdanje knjige, za šta se pobrinula izdavačka kuća „Besna kobila“ iz Zemuna. Naravno, uz predstavnika „Kobile“ Gorana Lakićevića Lakija, bili su tu i autori – Miloš Trajković, poznatiji kao Buci, i Ivan Tobić, poznatiji kao Tobić Tobić Idol Mladih.

Evociranje uspomena na nešto što se događalo pre cirka dve decenije vrlo često je neizmerno dosadno, svima osim samim učesnicima zbivanja. Ovde to nije bio slučaj. Jer, Supersmederevac je sam po sebi, ispostavilo se, vanvremenska kategorija, u ovom žanru spada u ta retka dela. Podsećanje je obogaćeno objašnjenjima, pa su tako, oni koji to nisu znali ili su se u ono vreme pravili da ne znaju, obavešteni da je Supersmederevčev arhineprijatelj Ser M (Ser-em, dakle) bio strip otelotvorenje tadašnjeg smederevskog boga i batine Duška Matkovića. Kao i da je tada petnaestogodišnji crtač stripa Buci bio prestravljen činjenicom da ga scenarista Tobić uvlači u tu priču, a ni sad mu nije svejedno zbog Diznijevog loga koji se pojavljuje u jednoj epizodi, nikad se ne zna kada bi neko u toj „prokleta je Amerika“ mogao da potegne pitanje autorskih prava.

Za nekolicinu prisutnih koji su imali privilegiju da kaiševe Supersmederevca čitaju i pre no što su se pojavili u štampi, posle svega, sada i sa ovom pameću, zabrinjavajuća je koliko se toga malo ili uopšte nije promenilo. Satanizovanje neistomišljenika, fabrikovanjem lažnih ljudi i lažnih vesti na televiziji, kao kada je u osmoj epizodi stripa „samozvani Supersmedevac“ označen kao „dojučerašnji tobože zaštitnik Smederevaca“, koji se „pokazao u pravom svetlu“ sa četiri pljačke, izazvana dva požara, saobraćajnim kolapsom… Kao da je juče napisano i nacrtano a ne pre 20 i nešto sitno godina. Ili učešće na izborima „Partije prevarenih primalaca kusura“… Ima toga još, a upoređivanje onog što je bilo tada sa onim što je sada samo se nameće. Razlike u nijansama.

Posebnu vrednost, barem što se tiče Smederevaca, ovoj knjizi daje njen „enciklopedijski deo“ -„Supersmederevska enciklopedija“ . Odrednice kao što su „Živa voda“ „Fontana“ ili „Abortus kola“ vansmederevcima i naknadnimsmederevcima mogu da pomognu da shvate gde su se našli.

U knjizi je i intervju sa Supersmederevcem, koji nije umro nego se, ispostaviće se, zajedno sa životnom sauputnicom, Smederevkom Mindžom, iselio i sada za život zarađuje prodajući krofne nemačkim turistima na plaži. Nedostaju mu, naravno, ’ladan špricer i miris Dunava „mesto do zla boga dosadnog Atlantika“. Zvuči poznato?

Promocija je upotpunjena nastupom ansambla „Hotel Makedonija“ sa Tobićem kao muzičarem i zabavljačem, prvo kao predgrupa, kako se sam najavio, potom i kao deo grupe. Ni taj mišmaš nije prošao bez oduševljenja publike. Onima kojima je to bilo prvina da slušaju, bilo je zabavno čuti kako recimo uvod u pesmu „Rasta, rasta, rasta, rasta…„ i tako 115 puta, umesto u neki očekivani rege napev, prerasta u „Rastao sam pored Dunava“!

Na prvi pogled sumanute kombinacije stilova, etno zvuka i štos tekstova, samo su doprinele da ovo veče u avliji Etno kluba bude zaista zanimljivo. Neko bi možda rekao i nezaboravno.

Nezaboravan je Supermederevac, a ovo je sve bilo njemu u čast. S pravom! zaključuje Podunavlje.info.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari