Superstar renesansne epohe 1

Čuvena hamburška galerija „Kunsthalle“ upriličila je izložbu posvećenu umetničkom fenomenu renesansnog slikarskog genija Rafaela pod nazivom „Rafael – delovanje jednog genija“.

Izložba povodom 500. godišnjice smrti čuvenog slikara u hamburškoj umetničkoj galeriji sastoji se od štampane grafike, crteža i slika, fotografija i knjiga čija je tema Rafaelovo život i delo.

„On je bio superstar jedne epohe u kojoj je tokom svog kratkog života bio ovenčan slavom i najvišim priznanjima kako od strane pape, tako i najuglednijih ljudi svoga vremena“, veli se u pozivu na izložbu.

Svojim slikama i freskama Rafael je uspostavio uzore u evropskoj umetnosti i za potonja stoleća. Epitet koji ga je još za života pratio, glasio je naprosto ‘il Divino’ (božanski). Vrhunac ove izložbe čini pet svojeručnih Rafaelovih crteža koji su u vlasništvu „Kabineta za bakrorez“ hamburške umetničke galerije.

Na izložbi je predstavljeno oko 200 štampanih grafika, crteža, slika. Naporedo sa originalnim crtežima, ovde su izložene i vredne reprodukcije grafika.

U posebnom poglavlju je tematizovana interpretacija i recepcija Rafaelovog umetničkog dela na primerima „Atinske škole“, „Sikstinske madone“ i „Preobraženja“. Izloženi su i radovi mnogobrojnih Rafaelovih epigona – od slika Filipa Oto Rungea do fotografije u 19. veku koja je doprinela širenju Rafaelovog dela.

Uz ovu izložbu je objavljen opsežan katalog sa minucioznim opisima i komentarima Rafaelovih artefakata: „Raffael. Wirkung eines Genies“, koju su priredili Andreas Stolzenburg i David Klemm, a objavio Michael Imhof Verlag. Ova izložba je isprva bila koncipirana za 2020, ali je pandemija odložila za jul ove godine. Pred publikom će biti do 3. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari