„Lepo je večeras biti uz vas“, rekla je Mira Banjac obraćajući se Srđanu Karanoviću, a potom reditelju „Petrijinog venca“, „Virdžine“, „Bese“… uručila nagradu za izuzetan doprinos evropskom filmu koja nosi ime subotičkog pionira filma Aleksandra Lifke. Tako je u subotu na prelepoj kamenoj Letnjoj pozornici počeo 18. Festival evropskog filma.


Najšarmantniji nastup imale su autorke filma „Dobrodošli u Nemačku“ čijom projekcijom je počeo Festival. Ženski autorski trio, rediteljka Yasemin ªamdereli, Nesrin ªamdereli i glumica Demet Gul, kupile su publiku kada su je na srpskom pozvale da uživa u njihovoj komediji o turskoj porodici u novoj nemačkoj domovini.

Ministar za kulturu Predrag Marković odlučio se za neoficijelan nastup i Festivalu čestitao pređeni put od jedne male smotre ustanovljene početkom devedesetih do velikog festivala kakav je danas postao.

Palićka smotra filma postala je punoletna u godini dva značajna jubileja, dve stogodišnjice: prvog srpskog filma i prvog stalnog bioskopa Aleksandra Lifke. Gradonačelnik Subotice Saša Vučinić najavio je da će ove godine Velika terasa zablistati u punom sjaju i da će se u renoviranom impresivnom ambijentu prvi put odvijati jedan festivalski program. „Dvadeseti rođendan Festival će proslaviti na jednom potpuno drugačijem i lepšem Paliću“, najavio je Vučinić.

„Regionalna dimenzija Palićkog festivala presudna je za podršku Pokrajinskog sekretarijata za kulturu“, istakao je njegov podsekretar Radoslav Petković. „Susret različitih viđenja sveta kroz filmove posebna je dragocenost ovog festivala. Rođeni i odrasli sa filmom, nismo svesni koliko je ova mlada umetnost uticala na naše živote“, rekao je ovaj naš poznati pisac.

Osamnaesto izdanje Festivala evropskog filma Palić, jednog od najznačajnijih filmskih festivala u regionu, održaće se od 16. do 22. jula 2011. godine na više lokacija u prelepom prirodnom okruženju kraj jezera Palić i u Subotici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari