Susret s velikim Predragom Peđom Đakovićem na Fakultetu savremenih umetnosti: Slikar evropskog ranga u svetu džez muzike 1Foto promo Fakultet savremenih umetnosti

Novi gost tribine Susreti koja se jednom mesečno održava na Fakultetu savremenih umetnosti u Beogradu, u sredu, 22.maja u 18 h biće Predrag Peđa Đaković, jedan od naših najeminentnijih likovnih umetnika koji je ostvario evropsku karijeru, a od 1984. godine živi u Pragu, u Češkoj, gde je i diplomirao na Likovnoj akademiji, Odsek monumentalno slikarstvo, u  klasi čuvenog profesora Sopka.

Đaković je trenutno u pripremi velikog projekta pod nazivom „Molitva kao milosrđe“ u Galeriji Matice Srpske u Novom Sadu, gde će njegovi radovi biti izloženi zajedno sa čuvenom slikom „Milosrđe“ svetskog slikara Alfonsa Muha kao svojevrstan antiratni i humani poruka čovečanstvu.

O ovom izuzetnom projektu koji se dalje seli u USA, gde će biti izložen u Njujorku, Vašingtonu i Bostonu, kao i o njegovim drugim značajnim delima, sa Đakovićem će sutra razgovarati Božidar Đurović, pozorišni reditelj i profesor na FSU, takođe nekadašnji češki student (diplomirao je na Akademiji u Pragu), koji je moderator ovih susreta.

Susret s velikim Predragom Peđom Đakovićem na Fakultetu savremenih umetnosti: Slikar evropskog ranga u svetu džez muzike 2
Image courtesy of Pedja Djaković

Dosadašnji gosti tribine Susreti na FSU bili su filmski reditelji Vlatko Gilić i Goran Marković, scenografi Geroslav Zarić i Aleksandar Denić, kostimografkinja Marina Medenica Vukasović, arhitekta Branislav Mitrović, književnici Ljubivoje Ršumović i Mihajlo Pantić, glumci Slavko Štimac, Radivoje Bukvić, Milan Caci Mihailović, Slobodan Boda Ninković, a Peđa Đaković je posle slikara Saše Pančića drugi likovni umetnik koga će predstaviti profesor Đurović.

Đaković je rođen u Derventi 1964, i još tokom studija u Pragu dobio je značajne nagrade i priznanja. Kao student 1989. godine izlagao je na grupnoj izložbi u Umetničkom paviljonu „Cvijeta Zuzorić“ u Beogradu, povodom 600 godina Kosovske bitke, a tokom izuzetno uspešne karijere predstavio je svoje radove na preko pedeset samostalnih izložbi u prestižnim domaćim i svetskim galerijama i prostorima.

Susret s velikim Predragom Peđom Đakovićem na Fakultetu savremenih umetnosti: Slikar evropskog ranga u svetu džez muzike 3
Foto promo Galerija Progres

Izlagao je u Pragu, Bostonu, Los Anđelesu, Njujorku, Minhenu, Amsterdamu, Londonu, Novom Sadu.., prvu samostalnu izložbu u Beogradu imao je 2010. u Galeriji  “Progres”,  a slike su mu zastupljene u kolekcijama širom sveta.

Đakovićeve omiljene teme su političke prirode, sa rasponom od Holokausta do tragedija komunizma, opus posvećen Hazarima, kao i svet jazz muzike kojem duboko pripada pošto je i sam pijanista i kompozitor, a jedan od njegovih recentnih ciklusa posvećen je ljubavi i erosu.
Stil kojim se proslavio naš umetnik varira od poetskog ekspresionizma sa figurativnim motivima do istorijskih scena i muzičke atmosfere izražene kroz simbolične forme, a njegovi slikarski izrazi reflektuju emotivnu napetost i otkrivaju dinamični karakter, kao i lično poimanje realnosti.

Njegova omiljena tehnika je akrilik na platnu, fresko slikarstvo, akvarel, tinta, i kombinirana tehnika štuko pigmenta na tkanini, a vrstan je i u vajarstvu i instalacijama uz primenu širokog dijapazona različitih materijala. Kako su ocenili brojni evropski kritičari, Đakovićeva energija i strastveni pristup umetnosti u kombinaciji sa formalnim obrazovanjem i poznavanjem istorije i antičke mitologije, proizveli su intenzivne kompozicije koje reflektuju njegov umetnički temperament i kulturno poreklo.

Monografijom „Peđa efemeris jednog crteža”, u izdanju Zavoda za kulturu Vojvodine, dokumentarnim filmom „Povratak korenima”, u režiji Nenada Onjenovića, i novom izložbom u Novom Sadu, 2018, povodom trideset godina karijere, predstavljeno je celokupno delo Predraga Peđe Đakovića

Među brojnim priznanjima koje je Đaković do sada izdvajaju se „Terezin” – glavna nagrada Akademije likovnih umetnosti u Pragu, Specijalna nagrada za slikarstvo praške Akademije umetnosti „Masarik”, dve Nagrade „Salvador Dali” za slikarstvo,  Nagrada za slikarstvo Evropskog kruga Franca Kafke, Zlatna medalja Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, Zlatna medalja ukazom Predsednika Srbije za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti slikarstva…

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari