Sutra dodela nagrada 69. Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 1Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

U Berlinu će sutra uveče biti dodeljene glavne nagrade 69. Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale), a za Zlatnog medveda se ove godine takmiči 16 filmova.

Ostvarenje „One Second“ kineskog reditelja Žanga Jimua, kao 17. film u trci za Zlatnog medveda u međuvremenu je skinut sa takmičarskog dela festivala.

Među 16 filmova u zvaničnoj konkurenciji sedam su režirale žene, medju kojima „Mr Jones“ (Gospodin Džouns) Poljakinje Agnjeske Holand, „Elisa and Marcela“ (Eliza i Marsela) španske reditelje Izabel Koišet, kao i „Gospod postoji, imeto i’ e Petrunija“ (Gospod postoji, ime mu je Petrunija), makedonske rediteljke Teone Strugar Mitevske.

Festival je otvorilo ostvarenje „The Kindness of Strangers“ (Ljubaznost stranaca) danske rediteljke Lone Šerfig, koji se takođe zvanično takmiči za Zlatnog medveda.

Van takmičarskog dela za Zlatnog i Srebrnog medveda prikazan je dokumenatrni film „Varda par Agnes“ (Varda prema Anjes) čuvene reditejke Anjes Varde, kao i film „L’adieu a la nuit“ (Zbogom noći) Andrea Tešinea.

Žirijem presedava francuska glumica Žilijet Binoš, a u žiriju su izmedju ostalih čileanski reditelj Sebastijan Lelio i engleska glumica Trudi Stajler.

Počasnog Zlatnog medveda za životno delo ove godine je dobila britanska glumica Šarlot Rempling i njoj u čast je prikazano kultno ostvarenje iz 1974. „Noćni portir“ italijanske rediteljke Liliane Kavani.

Ovogodišnji festival će biti poslednji za njegovog nemačkog direktora Ditera Koslika koji posle 18 godina na čelu festivala iduće godine ostavlja rukovodjenje dvojcu – bivšem umetničkom direktoru Filmskog festivala u Lokarnu Karlu Katrijanu i Holandjanki Marijeti Risenbek, bivšoj direktorki „Džerman filmsa“ (German Films) tela za promociju nemačkog filma u inostranstvu.

Prošle godine je Zlatni medved dodeljen rumunskoj rediteljki Adini Pintili za film „Touch me Not“ (Ne dodiruj me).

Pored Zlatnog medveda na festivalu se dodeljuju izmedju ostalih i Gran pri žirija, Srebrni medvedi za najboljeg režisera, najboljeg glumca, najbolju glumicu, najbolji scenario i najbolju filmsku muziku, kao i nagrada Tedi za filmove s temama LGBT zajednice.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine u februaru. Smatra se najposećenijim filmskim festivalom na svetu, s 274.000 prodatih ulaznica godišnje. Na festivalu bude prikazano oko 400 filmova.

Organizatori festivala su već saopštili da će naredno, jubilarno 70. izdanje biti održano od 20. februara do 1. marta 2020. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari