Sutra počinje prvi Merlinka Classics Festival 1Foto: Promo

Izdanje Merlinka Classics festivala počinje sutra, 12. novembra i trajaće do 15. novembra u Jugoslovenskoj kinoteci, gde će biti prikazano osam filmova koji su ostavili dubok trag na „kvir kinematografiju“.

Ovogodišnje izdanje otvoriće Dragan Jovićević, scenarista i koreditelj dokumentarnog filma „Topli dom“ koji se bavi kvir elementima u srpskom filmu, a prvo festivalsko veče obeležiće filmovi Milana Jelića, koji je svojim radom omogućio veliku vidljivost kvir (queer) senzibiliteta u jugoslovenskom filmu.

U četvrtak, 12. novembra od 18 sati biće prikazani njegovi filmovi „Bubašinter“, a“Špijun na štiklama“ od 20:30 sati, najavili su organizatori.

U petak 13. novembra u 18 sati, druge festivalske večeri, planirana je projekcija nemačkog filma „Mihael“, dok je u 20.30 sati iste večeri na programu američki film reditelja Vilijama Fridkina „Momci iz benda“.

Naredne festivalske večeri, u subotu od 18 sati, biće prikazan film „Moj život u ružičastom“ Alena Berlinera, a u 20:30 sati američki dokumentarni film „Pariz u plamenu“ Dženi Livingston.

Završne večeri Merlinka Classics festivala, u nedelju 15. novembra od 18:00 na programu je francusko-italijanski film „Kavez za ludake“, a u 20:30 sati francusko-belgijska koprodukcija „Leto“.

Merlinka Classics Festival nastao je u želji da se mlađe generacije upoznaju sa važnim queer filmovima, koji su doprineli tome da danas postoje filmovi i serije koji slobodno portretišu LGBT osobe, navedeno je u saopštenju. (kraj) vip/ivt

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari