Jovica Aćin i Zoran Đerić laureati nagrade “Laza Kostić” 1Foto: Arhiva Novosadskog sajma

Najznačajnije priznanje Međunarodnog sajma knjiga u Novom Sadu, nagradu “Laza Kostić”, prvi put dele dva književnika. Ravnopravno, nagradu dobijaju Jovica Aćin za zbirku priča “Banja” u izdanju “Agore” i Zoran Đerić za knjigu “Pesme produženog trajanja” koju je, povodom 40 godina njegovog stvaralaštva, objavio Kulturni centar Vojvodine “Miloš Crnjanski”.

Svečano otvaranje Sajma knjiga i Izložbe umetnosti Art Expo zakazano je za sutra u 11 časova pod kupolom Novosadskog sajma, a u okviru ceremonije otvaranja, na bini u hali “Master” laureatima će biti dodeljene nagrade. Ujedno, od 12 časova biće predstavljena i knjiga “Agon i melanholija” prošlogogodišnje dobitnice nagrade “Laza Kostić” prof. dr Gorane Raičević.

Pored nagrade “Laza Kostić” za najbolju knjigu objavljenu između dve sajamske manifestacije posvećene knjigama, žiri je doneo odluku da nagrada u oblasti dečje književnosti pripadne Vesni Aleksić za Dugo mačje leto u izdanju Kreativnog centra, a izdavačka kuća “Prometej” je dobila priznanje za Izdavački poduhvat godine za dvotomnu lingvističku studiju Nastanak evropskih jezika italijanskog profesora Marija Alineija.

U okviru Sajma knjiga, biće organizovana i manifestacija “Dani Laze Kostića”, kao i poseban program “Seobe duša” koju organizuje Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture“ i u okviru kojeg će gostovati regionalni pisci i biti organizovani koncerti.

Međunarodni sajam knjiga i 26. izložba umetnosti „Art expo“ trajaće do 10. marta, a 17. Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi“ biće održan tokom dva dana, 9. i 10. marta.

Jovica Aćin i Zoran Đerić laureati nagrade “Laza Kostić” 2Jovica Aćin i Zoran Đerić laureati nagrade “Laza Kostić” 3

Generalni direktor Novosadskog sajma mr Slobodan Cvetković izrazio je nadu da su predstojeće sajamske manifestacije najava post-kovid perioda kada će ovakvi događaji moći da se organizuju u punom kapacitetu.

– Bez obzira na otežane okolnosti mi ćemo ipak na ovim sajmovima imati više od 180 izlagača iz šest zemalja. pripremljeno je više od 150 programa na 10 000 kvadrata. Prvi put radimo u hali 1, u Auli i u Masteru. Na prva dva mesta održavaće se programi koji su deo projekta “Novi Sad Evropska prestonica kulture”. Očekujemo veliki broj značajnih književnika i svetskih bendova koji će dopuniti sve ono što mi organizujemo. Osim toga, ove godine biće održan sajam obrazovanja „Putokazi“, najveći u poslednjih deset godina. Izložba umetnosti „Art expo“ će tradicionalno okupiti kako umetnike tako i poštovaoce umetnosti”.

Sve vreme trajanja Sajma, posetioci će moći da vide izložbu “Novi Sad kroz knjigu”, centralni događaj programske celine „Seobe duša”, koja se otvara sutra u 17 časova, u Auli Novosadskog sajma, a biće promovisana i istoimena ilustrovana monografija o istoriji knjige u Novom Sadu.

Narativnu bazu i katalog izložbe činiupravo ta ilustrovana monografija „Novi Sad kroz knjigu” autora prof. dr Zorice Hadžić i dr Uroša Stankovića, trajni opipljivi legat i podsetnik na značaj Novog Sada u evropskoj istoriji knjige.

Radno vreme sajamskih priredbi je od 10 do 20 časova.

Ulaz je besplatan za sve programe, osim za događaje koje u Hali 1 organizuje Fondacija „Novi Sad- Evropska prestonica kulture“. Ulaznice za te događaje prodaju se preko prodajne mreže „gigstix“.

Nagrada “Sava Šumanović” Stevanu Kojiću

Nagrada „Sava Šumanović“ koja se dodeljuje za domete u likovnom izrazu, koju Galerija “Bel art” u saradnji sa Novosadskim sajmom već tradicionalno dodeljuje,  biće uručena novosadskom umetniku Stevanu Kojiću, redovnom profesoru na Katedri za nove likovne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu i na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju. Glavna izložba manifestacije predstaviće dela tri velika vojvođanska umetnika: Jovana Soldatovića, Jožefa Ača i Boška Petrovića. Sutra će, između ostalih, biti otvorena i izložba “Slovo Njegošu – 175. Godina Gorskog vijenca” i kolekcije od 130 izdanja ovog dela, vlasništvo kolekcionara Nikole Škoka iz Peroja.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari