Sutra počinje XXVIII Žički duhovni sabor „Preobraženje 2019“ 1Foto: Promo

Ovaranjem izložbe „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić“, u Narodnom muzeju Kraljevo, upriličenom povodom 160 godina od rođenja čuvenog srpskog slikara , sutra uveče će otpočeti ovogodišnji , XXVIII Žički duhovni sabor „Preobraženje 2019“ ,rečeno je danas , na konferenciji za štampu u Skupštini grada Kraljeva.

Na konferenciji su, o predstojećoj manifestaciji, govorili gradonačelnik grada Kraljeva Predrag Terzić, predsednik Organizacionog odbora manifestacije Žički duhovni sabor „Preobraženje“ , direktor Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ Miša Milosavljević, direktor Narodnog muzeja Kraljevo Darko Gučanin i predsednik Književnog kluba „Kraljevo“ Miloš Milišić.

Izložba „Dakle, Vi ste taj Uroš Predić?“ je sačinjena od dela ovog znamenitog slikara koja se nalaze u fondu Narodnog muzeja Zrenjanin a otvoriće je autorka Olivera Skoko, viši kustos Narodnog muzeja iz Zrenjanina . U umetničkom delu programa učestvovaće trio „Art delest“ iz Kraljeva (Boško Milovanović, Petar Ilić i Nebojša Kešelj).

Program XXVIII Žičkog duhovnog sabora „Preobraženje 2019“ se nastavlja u subotu, predstavljanjem izdavačkog poduhvata Muzeja rudničko-takovskog kraja iz Gornjeg Milanovca „Obrenovići u muzejskim i drugim zbirkama Srbije i Evrope“. O delu će govoriti kooautor Aleksandar Marušić.

Iste večeri, u subotu u 20 časova, u Narodnoj biblioteci „Stefan Prvovenčani“ biće upriličeno veče sa Vladimirom Jagličićem, ovogodišnjim laureatom, dobitnikom „Žičke hrisovulje“ za 2019 godinu, a u razgovoru će učestvovati i Aleksandar B.Laković i Vladimir Dimitrijević.

Za nedelju je ,u ovoj ustanovi , predviđen okrugli sto o stvaralaštvu Vladimira Jagličića kojim će predsedavati Radivoje Mikić, na kome će učestvovati Branko Zlatković, Mileta Aćimović Ivkov, Saša Knežević, Jana Aleksić, Nikola Marinković, Nenad Milosavljević, Ana Gvozdenović, Žarko Milenković, Jelena Marinkov i Ana Kozić.

U nedelju veče u dvorištu „Adžića kuće“, sedištu redakcije časopisa „Povelja“, biće održano pesničko veče „Preobraženje, pesnici“, sa početkom u 20 časova, na kome će stihove kazivati Dragan Bošković, Dragan Jovanović Danilov, Dragan Đoković, Dejan Ilić, Dora Jagić, Slobodan Jović i Dragan Marković.

XXVIII Žički duhovni sabor „Preobraženje“ koga organizuju Književni klub „Kraljevo“, Narodni muzej Kraljevo i Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ Kraljevo, uz podršku Grada Kraljeva se završava u ponedeljak kada će gradonačelnik Kraljeva u Trpezariji Manastira Žiča, u 10 časova, uručiti Vladimiru Jagličiću priznanje „Žičku hrisovulju“ za 2019 godine a tom prilikom će, pored laureate, besediti i Đorđo Sladoje i Dragan Hamović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari