Sva lica Boga 1

Televizijska serija „Priča o Bogu s Morganom Frimenom“, kao što joj i ime kaže, pokušava da pruži odgovor na pitanje svih pitanja: da li postoji Bog i može li se njegovo postojanje dokazati?

Pristup koji Morgan zauzima veoma je zanimljiv. Izbeglo se svođenje cele priče na debatu između teista i ateista. Ista, prema mišljenju mnogih, suštinska pitanja postavljaju  se pripadnicima različitih religija i brojnim naučnicima, istoričarima, arheolozima, teolozima i filozofima. Tako se dolazi do važnih informacija na osnovu kojih je moguće saznati u čemu se pojedine religije razlikuju, odnosno šta im je zajedničko. Svaka epizoda serije bavi se različitim aspektima religioznosti i pokušava iz različitih uglova da pristupi pitanju postojanja Boga i i svim ostalim nedoumicama i pitanjima koja odatle proizilaze. Odgovore na ova pitanja pokušavaju da ponude pripadnici različitih religija i filozofskih škola.

Ovakav pristup se gledaocima očigledno dopao. Kanal National Geographic upravo je potvrdio da je odobreno snimanje treće sezone ove hit serije nominovane za nagradu „Emi“ – „Priča o Bogu s Morganom Frimenom“. Kritika ju je proglasila za „fascinantno i prosvetljujuće ostvarenje“.

Od izvršnih producenata Morgana Frimena, Lori Makriri i Džejmsa Jangera iz Revelations Entertainment, serija je pri premijernom prikazivanju bila najgledaniji program National Geographic kanala ikad u SAD. Godine 2017. National Geographic je proširio priznatu franšizu predstavivši „Priču o nama s Morganom Frimenom“, novu seriju o tome kako su čovečanstvo oblikovale neke fundamentalne sile koje nas sve spajaju.

National Geographic je takođe potpisao ekskluzivno partnerstvo s kompanijom Revelations Entertainment sa idejom da se franšiza još više proširi, tako što će biti snimljeni novi inspirativni i informativni programi.

„Drago nam je što širimo naše partnerstvo sa Morganom, Lori, Džejmsom i čitavom ekipom Revelations Entertainmenta na još jednoj sezoni „Priče o Bogu“, rekao je Tim Pastore, glavni urednik dramskog programa i produkcije. „Naši gledaoci širom sveta do sada su sjajno reagovali na ovu seriju i jedva čekamo da vidimo kuda će nas ekipa sada odvesti.“

„Kao i National Geographic, ponosimo se što angažujemo našu publiku i bavimo se programom koji istražuje istinu i utiče na društvo“, rekli su direktorka Revelationsa Makriri i generalni direktor Frimen. „Pošto delimo istu viziju, partnerstvo će savršeno funkcionisati i uzbuđeni smo zbog budućih projekata.“

Treća sezona serije ponovo će pratiti glumca oskarovca Frimena na putovanjima po svetu gde otkriva moć religije i način na koji ona utiče na naše živote. Frimen će putovati u svete gradove i razgovarati sa verskim vođama, naučnicima, istoričarima i arheolozima, ne bi li pokušao da rasvetli neka pitanja o božanskom, koja su nas mučila od postanka. Svaka epizoda baviće se različitim temama.

U prve dve sezone Frimen je putovao u Jerusalim do Zida plača, drveta bodi u Indiji, majanskih hramova u Gvatemali, egipatskih piramida, kao i u Novi Meksiko da bi video drevne rituale Navaho Indijanaca i do obala reke Gang.

Istraživao je pitanja poput stvaranja, uskrsnuća, života posle smrti i apokalipse, sve u pokušaju da pokrene dijalog o vrednostima i idejama, kao i da bi otkrio sve sličnosti između različitih vera i kultura.

„Priča o Bogu s Morganom Frimenom“ biće prikazana 2019. godine na kanalu National Geographic, u 172 države i na 43 jezika.

„Priču o Bogu s Morganom Frimenom“ producirao je Revelations Entertainment za National Geographic. Izvršni producenti za National Geographic su Morgan Frimen, Lori Makriri i Džejms Janger. Za National Geographic Kevin Tao Mos je pomoćnik direktora za produkciju i razvoj; Betsi Foran je izvršna producentkinja; Tim Pastore je glavni urednik dramskog programa i produkcije.

Nove epizode

Prva sezona dokumentarne serije „Priča o nama s Morganom Frimenom“ prikazuju se svake nedelje u 21.55 na National Geographic kanalu. U ovoj seriji od šest epizoda u trajanju od 60 minuta, širokog obima i intimnog stila, Morgan Frimen kreće na globalno putovanje upoznajući ljude svih kultura čije su živote na iznenađujuće načine oblikovale ove fundamentalne sile, da bi razumeo kako se ljudska kultura javila u toliko izuzetnih oblika.

Vera Morgana Frimena

Prema onome što sam Frimen kaže o svojoj veri i stavu prema Bogu može se zaključiti da je u seriji scenario i režiju u potpunosti prepustio drugima. U intervjuu za „TheWrap“ 2012. godine Frimanu je postavljeno pitanje da li sam sebe smatra za ateistu ili agnostika, a on je odgovorio: „To je teško pitanje jer, kao što sam rekao na početku, mislim da smo izmislili Boga. Dakle, ako verujem u Boga, a verujem, to je zato što mislim da sam Bog.“ Da bi se bolje razumelo šta je Friman hteo da kaže, treba uzeti u obzir i njegov komentar na tvrdnju da je „Božiji čovek“ (što je konstatovala novinarka dok je gostovao u jednoj emisiji CNN-a 2013. godine: „Ne, ja nisam Božiji čovek. Nikada to nisam rekao. Ja sam čovek vere.“ I opet u intervjuu za „TheWrap“ iz 2012. godine: „Moj sistem verovanja ne uključuje tvorca kao takvog – nekog koga nazivamo Bogom, ko nas je stvorio prema svom obličju.“ Frimen je posle rekao da njegovo iskustvo rada na „Priči o Bogu“ nije promenilo njegove stavove o religiji.

Stav Katoličke crkve

Sudeći prema listanju zvanične katoličke štampe Rimokatolička crkva prema ovoj seriji ima pozitivan stav. Tako se u hrvatskom nedeljniku „Glas Koncila“ koji se može smatrati za zvanično glasilo crkve u ovoj zemlji, osnivač je Zagrebačka nadbiskupija, može pročitati autorski tekst čiji je autor jeronim Ban, koji između ostalog kaže: „Možda je najviše pozitivna strana serije u tome što se o svakoj religiji koja je predstavljena govori s poštovanjem te se na nepristrasan način predstavljaju činjenice o tome tko u što vjeruje ili što prakticira. Freeman ne zauzima ničiju stranu: on i njegovi suradnici putuju po raznim dijelovima svijeta i traže činjenice i informacije iz prve ruke. Možda će neki biti razočarani time što Freeman nije više vremena posvetio judeokršćanskim temeljima zapadne civilizacije i važnosti Katoličke crkve u svjetskim okvirima kao najveće religije po broju deklariranih vjernika, ali to autorima nije ni bio cilj jer bit nije u tome da su nužno u pravu oni koji su u većini, nego da se i ta većina (posebno u hrvatskom slučaju) upozna s vjerovanjima, ritualima i običajima drugih religija. Naravno, nema riječi ni o promidžbi sinkretizma (spajanje različitih vjera u jednu zajedničku), što nije rijedak slučaj kod zagovornika New Agea koji svoje ideje pokušavaju progurati raznim kanalima, ali barem ovdje to nije bio slučaj. Dakle, od „Priče o Bogu s Morganom Freemanom“ ne treba očekivati neke dublje teološke analize kršćanstva, ali nas može podsjetiti na temeljna egzistencijalna i filozofska pitanja te štošta naučiti o drugim religijama i kulturama koje su isprepletene vjerskim običajima.“

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari