Svečano obeležen Dan Narodne biblioteke Srbije 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/MO)

Uz koktel i džez nastup sekseta Ljiljane Sađil obeležen je Dan Narodne biblioteke Srbije juče u Holu ispred Centralne čitaonice. Biblioteka je proslavila 190 godina od osnivanja davne 1832. godine.

Upravnik NBS Vladimir Pištalo istakao je da se ova centralna bibliotekarska institucija formirala i rasla zajedno sa državom, pa je tako pratila i izazove koje je donela pandemija.

– Uprkos ograničenju, čitaonica je beležila oko trista pedeset poseta dnevno, sa više digitalnih korisnika nego ranije. Svi naši programi čitanja prenošeni su i onlajn. Pratili smo međunarodni trend Biblioteka bez zidova. Ove godine je najmanje 70.000 ljudi posetilo biblioteku, a da nogom nisu stupili u nju – kazao je Pištalo i dodao da su u nekoliko gradova Srbije osnovane biblioteke u kovid bolnicama.

Knjiga je, kako je rekao, sa čitaocima bila i u dobru i u zlu.

Među rezultatima u okviru jedne kalendarske godine izdvojio je rad na izgradnji novog depoa, digitalizaciju Miroslavljevog jevanđelja…

– Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, zajedno sa Srpskom akademijom nauka i Narodnim muzejom, dovršili smo digitalizaciju Miroslavljevog jevanđelja, a režiser Boris Miljković snimio je film koji će na jedinstven način sačuvati taj proces za buduće generacije – istakao je Pištalo.

On je akcentovao i dogovor sa Kongresom bibliotekom u Vašingtonu da se u buduće knjige srpskih savremenih pisaca i klasika, štampane na latinici, ne vode kao hrvatska literatura, već da se katalogizuju kao literatura na srpskoj latinici.

– Time je ispravljena jedna višegodišnja birokratska nepravda – zaključio je Pištalo.

On je pomenuo i da je dovršen novi sajt biblioteke i druge tehničke stvari koje poboljšavaju korisničke uslove.

– U NBS smo prošle godine objavili 18 publikacija, otvorili 16 izložbi u okviru književno-tribinskih aktivnosti, realizovano je 60 programa od kojih je svaki bio dostupan onlajn. Uspešno je pokrenut popularan ciklus premijernih čitanja umetničke proze i poezije u rukopisu i razgovor sa književnicima i drugim uglednim stvaraocima… – naveo je Pištalo.

Takođe je najavio osnivanje književne nagrade Narodne biblioteke Srbije koju će pisci dodeljivati piscima, ali i izgradnju solarnih panela na krovu biblioteke.

– Ono što mnogim ljudima u Srbiji donosi osmeh na lice i osećaj ispravljanja traume i istorijske nepravde jeste to što smo započeli proces obnove srušene biblioteke na Kosančićevom vencu. Na mestu gde je osamdeset godina stajala rupa sada će se uzdići memorijalni kompleks – ukazao je Pištalo i podsetio da je na Kosančićevom vencu izgorelo pola miliona knjiga.

On je na kraju zaključio da su ovo dobri rezultati u lošoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari