Svečano otvoren 14. Merlinka festival uz poruku „Samo nežno prema sebi" 1Foto: Aleksandra Ćuk

Kao što tradicija nalaže 14. Merlinka festival počeo je muzičkim programom kada je Siniša Radin, solista Opere Narodnog pozorišta u Beogradu i „zaneseni umetnik“ kako je najavljen maestralno otpevao „Bohemian Rhapody“ grupe Queen.

Potom su na scenu stupili Predrag Azdejković, direktor i selektor Merlinka festivala koji je svima poželeo dobrodošlicu i Aleksandra Odić, nemačka rediteljka našeg porekla, ovogodišnja dobitnica Kvir Palme u Kanu za svoj film „Frida“ .

Aleksandra, koju je Azdejković najavio kao zvezdu večeri i kvir divu proglasila je zvanično 14. Merlinka festival otvorenim.

Ona je rekla da je u svoj notes zapisala šta će sve da kaže u svom obraćanju ali da to ipak neće pročitati nego samo ono što na njemu piše, iako, kako je , napomenula, ona nije autorka.

„Piše: „Samo nježno prema sebi“ poručila je Aleksandra Odić.

Potom je prikazan film Fransoa Ozona „Peter fon Kant“.
– To je veliki hit, imao je premijeru na Berlinalu.  Džon Voters ga je proglasio najboljim filmom 2022. Radujemo se premijeri – kazao je Azdejković u kratkom razgovoru za Danas pre svečanog otvaranja.

Upitan koga bi on sve voleo da vidi na festivalu kaže „ljubitelje filma“

– Ono što je meni interesantno i što upoređujem i uvek kažem je da kada bi se isti film prikazao na Festivalu autorskog filma i na Slobodnoj zoni imao bi više gledalaca, nego na Merlinka festivalu zato što ga ljudi i dalje doživljavaju kao festival za LGBT populaciju iako mi sve vreme govorimo da je za ljubitelje filma jer se radi o kvalitetnim ostvarenjima – ističe Azdejković.

Da li će na otvaranju biti visoke zvanice očekuje li možda premijerku Anu Brnabić i da li mu je to uopšte važno uzvraća:

-Ja uvek kažem da je „Merlinka festival“ moja diktatura i da meni ne znače zvanice A liste. Više sam fokusiran na obične gledaoce i zbog njih i stvaram ovaj festival – tvrdi Azdejković.

On skreće pažnju na izložbu „Kvir Evropa“ koja se može pogledati u Domu omladine, koja govori o današnjoj egzistenciji kvir populacije na najstarijem kontinentu. – Izloženi su radovi 27 fotografa iz cele Evrope – napominje Azdejković.

On se oko dobrog raspoloženja postarao i dok nije počeo oficijelni deo programa cirkulišući među publikom, pozdravljajući se s prijateljima i poznanicima.

– Hajde, animirajte ljude !– dobacio je trima dreg kraljicama, koje su svojim glamuroznim izgledom privlačile ogromnu pažnju.

– Hoćemo, to će i da košta. Ispostavićemo ti fakturu – uzvratila mu je (otprilike) u šali najprodornija među njima Aleksis VanderKunt.

Sve tri i, Aleksis i Lana i Loakin fotografisane su mnogo puta što od brojnih profesionalaca, tako i od takozvane obične publike.

I reditelj Stevan Filipović poželeo je da ima fotografiju s Aleksis.

Dok pozira ona voli da  otvara i zatvara lepezu.

Njene koleginice imaju nešto drugačiju „koreografiju“.

Utisak je, da sve tri uživaju u svom nastupu.

Isto kao i publika na ovom festivalu…

Tokom četiri dana Merlinka festivala na repertoaru je preko 80 igranih, dokumentarnih i kratkih filmova, među kojima su još i izraelski „Zabrinuti građanin“ Idana Haguela koji je premijerno prikazan na ovogodišnjem Berlinalu, iranski „Drugo ja“ Amira Tavakolija, austrijski „Ajsmajer“ Davida Vagnera nagrađen u Veneciji, portugalski „Varljiva svetlost“ Žoa Pedra Rodrigeša premijerno prikazan u Kanu, odlično ocenjeni holivudski romkom „Burazeri“ Nikolasa Stolera (Preboleti Saru Maršal, Samo ga dovedi, Loše komšije…), kanadski dokumentarac „Agnes u kadru“ Čejsa Džointa nagrađen na Sandens festivalu i mnogi drugi.

Program festivala Merlinka će biti prikazan i u Kulturnom centru Novog Sada od 9. do 12. decembra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari