Svemirski inženjeri zvuka 1Foto: Miroslav Dragojević

Kraftwerk su elektronska muzička činjenica i dugovečni neodoljivi kuriozitet evropske popularne kulture.

Oni su rodonačelnici čitavih žanrova iz budućnosti, koji su se u međuvremenu i te kako obistinili i, štaviše, postali svakodnevna pojava u svetu današnjih zvukova. Ali, samo naoko. Jer, Kraftwerk su umetnički vizionari, a to sa stvarnošću u kojoj svet vrvi od kompjutera i inih srodnih spravica u raznoraznim pojavnim oblicima, na kojima može da komponuje i modernu muziku stvara praktično svako – nema gotovo uopšte veze. No, njihovo nedodirljivo umetničko delo, koje se evo razvija i traje već preko 40 godina, sa druge strane i te kako jeste povezano sa životnom zbiljom, zvucima i ritmovima ljudi, njihovih savremenih uređaja i industrijskih mašina, kao i sa aktuelnom muzikom koja do nas dopire sa radija i … svega ostalog! Osluškujući napredovanje nauke u umetnosti i obratno, te odajući počast onoj prošlosti punoj otkrića sa važnom oštricom, Kraftwerk su bez sumnje izrasli u aristokrate elektronske muzike, kao i u istinske velikane moderne kulture.

NJihov najnoviji nastup u ovim našim krajevima – prethodno smo ih uživo slušali na Tašmajdanu 2005. i na Exit festivalu 2009. – zaokružuje ovaj koncertni trijumvirat na još usavršeniji način koji se uopšte može zamisliti. Trodimenzionalno muzičko viđenje svoje sopstvene zaostavštine, grupa Kraftwerk postiže ne samo slikom – koja konačno udovoljava želji Ralfa Hutera i njegovih saradnika za ostvarivanjem jednog totalnog audio-vizuelnog ugođaja – već i svojevrsnim 3-D zvukom takođe. Naivnost i ranjivost njihovih najranijih pesama („Autobahn“), te povremeno gotovo simfonijska ambicioznost onih najdocnijih (naročito „Tour de France“ i „Boing Boom Tschak / Techno Pop / Music Non Stop“) – sada dobija jedan naročit kvalitet dubine u slušnom doživljaju, koji je čak u izvesnom smislu i spektakularnije otkrovenje uživo od onih fantastičnih predela što se tokom koncerta pružaju pred našim očima, opremljenim specijalnim 3-D naočarama. I to je emocija koja stvarno vredi i najsnažnije opčinjava svojom posebnošću. Zaista ste ganuti trudom koji su ovi ljudi uložili najpre u stvaranje svojih prelepih i zauvek prepoznatljivih pesama, pravih pop-hitova uz koje smo između ostalog muzički stasavali u 70-im i 80-im – od „Computer Love“, preko „The Model“, do „The Robots“ – čudeći se njihovoj fokusiranoj zvučnoj imaginaciji u koračanju apsolutno ispred svog vremena. Potom, fascinirani ste stalnim otkrivanjem novih dimenzija već poznatih kompozicija, kao i odolevanjem njihovog dela raznovrsnim nasrtajima pomodnih elektronskih muzičkih senzacija tokom turbulentnih i u svakoj dimenziji ubrzanih decenija između. A sada, još uz sve to, slušate i gledate ove bespogovorne majstore, prave dinosauruse elektro-popa, koji se tokom opraštanja od nas, nakon svog dvočasovnog nastupa u Štark areni, čine se spiritualno monumentalnim nekako više na način rock gorostasa Led Zeppelin nego uobičajeno u vezi sa Kraftwerk pominjanih i naravno genijalnih The Beatles.

Bilo je ovo magično putovanje u letećem tanjiru-laboratoriji svemirskih inženjera zvuka. I veoma otmenih umetnika, takođe, sa toplinom i nedvosmislenim humanim vrlinama. Dubok poklon za naše najomiljenije pop robote.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari