Svetla strana mene i scene: Prvi Reflektor teatar Festival od 26. do 30. novembra na Dorćolu 1

Prvi Reflektor teatar festival “Svetla strana mene” održaće se od 26. do 30. novembra na Dorćolu, saopšteno je iz ovog društveno angažovanog pozorišta, a tokom njegovog trajanja biće izvedeno pet predstava.

Dramaturškinja, pozorišna rediteljka i koosnivačica Reflektor teatra Minja Bogavac kaže za Danas da je podnaslov festivala “Svetla strana mene” inspirisan naslovom tekuće pozorišne sezone ove pozorišne kuće „Svetla strana scene“ u kojoj je fokus bio na na optimizmu, entizijazmu i radosti – kao deficitarnom i alternativnom osećanju, različitom od opšte društvene atmosfere straha, nasilja, podeljenosti i nesigurnosti“.

„Ipak, podnaslov Svetla strana mene, nije došao samo kao rima i zgodna igra reči. Inspirisale su ga predstave koje čine takmičarski program 1. Reflektor teatar Festivala. One se centriraju oko identitetskih pitanja, oko biografija i autobiografija, oko ličnog – kao političkog i oko pojma JA“, objašnjava Minja Bogavac.

Koja je uloga umetnika u mutnim vremenima?

Tako, predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ Zlatka Pakovića, koja će biti izvedena 28. novembra od 20 sati na Sceni Reflektor teatra na Dorćol Platzu inspirisana je jednim od najčuveninijih jugoslovenskih pisaca, čiji su lik, delo, ideje, umetničke prakse i ideologija, polaz za postavljanje svevremenih pitanja: koja je uloga umetnika u mutnim vremenima?

„U scenskom promišljanju o umetničkom, ali i etički-imperativnom nasleđu koje nam je ostavio Branko Ćopić, autor i reditelj Zlatko Paković bavi se apsolutom Istine, podsećajući nas da su sve „postistine“ našeg vremena – laž, a da je zadatak umetnika oduvek bio da se svim lažima odupre.

Paković stavlja poseban akcenat na činjenicu da Branko Ćopić nije bio samo autor knjiga i pesama namenjenih deci i omladini, već i diplomirani pedagog, stručnjak za obrazovanje i vaspitavanje. Zbog toga nam je posebno drago što predstava „Pedagogija otpora Branka Ćopića“ svoje prvo igranje u Beogradu, ima na Sceni Reflektor teatra.“ konstatuje Minja Bogavac.

Ona dodaje da će 27. novembra u 20 sati u Muzeju nauke i tehnike, (Skenderbegova 51) biti upriličena eksperimentalna izvedba pozorišnog pretresa o ratu , rodu i slobodi “Šta bi Čelsi rekla meni”, Irene Ristić i Đorđa Živadinovića Grgura.

Prema rečima Minje Bogavac autorski tandem ove predstave, bira da kontrolu nad narativom, delimično prepusti publici, uvlačeći je u imerzivnu izvedbu i „pozorišni pretres“ artefakata i izvedbenih partitura inspirisanih Čelsi Mening.

Svetla strana mene i scene: Prvi Reflektor teatar Festival od 26. do 30. novembra na Dorćolu 2
Milena Bogavac/Foto: N. Kovačević

„U toj tački, ova predstava – neobična kao i ličnost čijom je biografijom inspirisana, postaje plaforma za društveni, politički i filozofski dijalog, o ključnim etičkim pitanjima našeg doba“, ističe Minja , dodajući da u tom dijalogu niko neće biti bezbedan i da ničija pozicija neće biti sigurna.

Poetska drama ,,bukvalno. otprilike’’ mladog beogradskog autora Tadije Čalukovića biće izvedena 29. novembra u 20 sati na Sceni Reflektor Teatra na Dorćol Platzu a 29. novembra na istom mestu od  30. novembra od 19 sati biće izvedena predstava “Vrpca” Aleksandre Arizanović.

Reč je komadu koji slavi ljubav, radost života i lepotu stvaranja umetničkog dela iz ličnog iskustva.

“Ma kakvo iskustvo nas sretne na putu, ono je još jedna prilika da se život još ispunjenije u ovom trenu živi, kao I prilika da se iz tog iskustva kreira i podeli s nekim ta kreacija. Uspe li to delo da čoveka koji mu svedoči promeni makar za mrvu nabolje, umetnik ima razlog da bude na sceni. “Vrpca” je predstava koja živi da bi navela one koji je gledaju da i oni još jače požele da žive”, navodi Minja Bogavac povodom ove predstave.

U završnici festivala 30. novembra od 20 sati na Droćol Platzu, u čast nagrađenih biće odigrana kultna predstava Reflektor teatra „Muškarčine“, čija je tema rodna ravnopravnost iz ugla mladića.

„Izvođenjem Muškarčina, van takmičarske selekcije Reflektor teatar i ova predstava, proslavljaju svoj 11. rođendan. Tako svih pet predstava, na 1. Reflektor teatar Festivalu, dokazuju da iskrene i istinski angažovane predstave nastale u jednom vremenu, uvek imaju zajedničke, dodirne tačke i motive. Jer, sve predstave liče na svoje autore_ke, a svi autori i autorke na svoje vreme… i ona pitanja tog vremena, koja inspirišu njihov pozorišni rad „ zaključuje Minja Bogavac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari