Svetlana Bojković dobitnica "Zlatne antene" za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji 1Foto: FoNet/Darko Cvetanović

Misija FEDIS festivala je podizanje standarda TV drama i serija, ali i podsećanje na istorijat TV stvaralaštva i najznačajnije dramske umetnike.

Kao i svake prethodne godine, očekujemo na crvenom tepihu i sa Zlatnom antenom u ruci, najznačajnija imena domaće i regionalne TV produkcije, dok je legendarna glumica Svetlana Ceca Bojković ovogodišnja dobitnica nagrade Zlatna antena za sveukupan doprinos domaćoj TV produkciji, to kaže za Danas Nenad Milenković, direktor Fedis Festivala.

Jubilarni, 10. međunarodni Festival drama i serija FEDIS, počinje sutra, a traje do 30. septembra, i održava se u Domu omladine Beograda. Milenković podseća da je FEDIS festival kulturni događaj od velikog značaja za TV produkciju, ali i najširi auditorijum i jedan je od četiri festivala TV drama i serija u svetu.

– Do porasti interesovanja za TV serije, kao i za snimanje velikog broja ove igrane forme, po mom skromnom mišljenju, došlo je zbog mnogo faktora. Kvalitet TV serija je značajno unapređen u svetu i kod nas, ali su porastu popularnosti doprinele i promena ukusa publike i razne socijalne i društvenih okolnosti – primećuje Milenković.

Svetlani Ceci Bojković, proslavljenoj glumici, koja je do sada je odigrala više od 120 glumačkih rola, od čega su 103 uloge u TV dramama i serijama, nagrada će biti uručena na finalnoj večeri FEDIS -a.

Milenković podseća da je njena prva uloga, kada je reč o igranoj televizijskoj formi, bila davne 1968. u mini seriji „Prvoklasni haos“, a da sada imamo priliku da je gledamo u TV seriji „Močvara“. Međutimi i to da će ona, za najširu TV publiku, ostati Emilija Popadić iz TV serije „Bolji život“.

Odlukom Žirija FEDIS festivala, koji je prema direktorovim rečima još jedna od ekluziviteta manifestacije, jer je sastavljen od 12 značajnih imena iz sveta TV produkcije, na čelu sa dramskom umetnicom Anom Sofrenović, za nagrade Zlatna antena u 11 kategorija, nominovano je ukupno 44 glumaca, reditelja, scenarista, direktora fotografije, kostimografa, montažera i autora muzike. Dobitnici će biti proglašeni na samom festivalu.

Kada su TV serije u pitanju najviše nominacija ima ostvarenje „Senke nad Balkanom 2“ ukupno sedam, a slede „Tajkun“, „Švindleri“ i „Južni vetar“ sa šest, „Grupa“ ima pet, „Delirijum tremens“ i „Dug moru“ četiri, „Slatke muke“ dve i „Vojna akademija“, „Psi laju vetar nosi“, „Žigosani u reketu“ i „Kalup“ sa po jednom nominacijom.

– Najžešća borba, čini se, biće vođena za glumačke nagrade i to za glavnu mušku između Miloša Bikovića (Južni vetar), Andrije Miloševića (Slatke muke), Tihomira Stanića (Delirijum tremens) i Dragana Bjelogrlića (Tajkun) – primećuje on i dodaje da za Zlatnu antenu u kategoriji: najbolja glavna ženska uloga konkurišu Nada Šargin (Kalup) Hana Selimović (Tajkun), Anita Mančić (Delirijum tremens) i Dubravka Mijatović (Žigosani u reketu).

Za Zlatnu antenu za najbolju režiju boriće se: ekipa režisera (Grupa), Goran Marković (Delirijum tremens), ekipa režisera (Senske nad balkanom2) i Miroslav Terzić (Tajkun), a za najbolji scenrio konkurišu scenaristi iz tv serija: Grupa, Slatke muke, Švindleri i Dug moru. Za nagradu Zlatna antena za najbolju tv seriju konkuriše 13 tv serija.

Nagradu Zlatna antena za sveukupan doprinos TV produkciji Srbije i regiona, na FEDIS festivalu, do sada su dobili: scenarista Siniša Pavić, reditelj Zdravko Šotra, kompozitor Zoran Simjanović, kao i glumci Velimir Bata Živojinović, Milan Lane Gutović, Miki Manojlović, Jelisaveta Seka Sablić, Vlastimir Đuza Stoiljković i Mira Banjac.

Nagrada za epizodne uloge i glumačka otkrovenja

Nominovani za nagradu Muška epizodna uloga, na ovogodišnjem festivalu su: Ljubomir Bandović (Južni vetar), Ivan Đorđević (Tajkun) Goran Bogdan (Senke nad Balkanom II) Bogdan Diklić(Južni vetar). Glumice koje se nalaze u konkurenciji za nagradu Ženska epizodna uloga su: Vesna Trivalić (Senke nad Balkanom II) Jasna Đuričić(Grupa) Gorica Popović (Švindleri) , Bojana Maljević (Dug moru). U konkurenciji za glumačko otkrovenje godine su: Aleksej Bjelogrlić (Senke nad balkanom) Filip Đurić (Grupa) Vule Marković (Dug moru) Filip Hajduković (Švindleri).

Ostale nagrade

Najbolja fotografija: Radan Popović (Tajkun) Ivan Kostić (Senke nad Balkanom) Goran Volarević/Danko Vučinović (Dug Moru) ili Predrag Jočić/Marko Bulajić (Psi laju, vetar nosi ) Za najbolji kostim: Suzana Gligorijević (Delirijum Tremens) Jelena Đorđević (Južni Vetar) Jelena Petrović (Švidleri) i Boris Čakširan (Senke nad Balkanom) Najbolja montaža: Aleksandar Popović (Vojna Akademija) Aref Zaabi (Grupa), Ekipa Montažera (Južni vetar) i Milorad Ćitić (Švidleri). Najbolja originalna muzika u TV seriji : Nemanja Mosurić (Tajkun), Aleksandar Ranđelović (Južni vetar), Miloš Zubac (Švindleri) i Robert Pešut Manjifiko (Senke nad Balkanom 2).

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari