Svetska premijera filma "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića u zvaničnom programu festivala u Torontu 1Foto promo Sense production / Banda

Na Toronto Film Festivalu, jednom od najprestižnijih u svetu, koji se uz Berlin, Kan, Veneciju i Sandens svrstava u „zlatnu petorku“, biće prikazan i film „Radnička klasa ide u pakao“ Mladena Đorđevića.

Novo ostvarenje našeg reditelja i scenariste doživeće svetsku premijeru u okviru zvaničnog programa, u sekciji “Ponoćno ludilo“, a ovogodišnje, 48. izdanje festivala koji se smatra i najavom za predstojeću dodelu Oskara, odvijaće se od 7. do 17. septembra.

Sekcija “Ponoćno ludilo” predstavlja ‘’divlje’’ filmove, ostvarenja koje karakteriše snažan autorski pečat reditelja, i poseduju i elemente trilera ili horora (poput Gaspara Noe i njegove „Veštice iz Blera“, ili radikalne muzičke parodije ‘’Weird: The Al Yankovic Story’’ sa Denielom Redklifom u glavnoj uloz, koji su prikazani prethodnih festivalskih godina).

‘’Radnička klasa ide u pakao’’ je prvo ostvarenje sa Balkana u ovoj sekciji, a predstavljajući film, selektor Piter Kuplovski je najavio:

“Ove godine, program „Ponoćno ludilo“ se vraća u veličanstvenu salu pozorišta Royal Alexandra, a predstaviće i dve savremene satirične provokacije – filmove ‘’Naga’’ iz Saudijske Arabije i ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ iz Srbije – dve zemlje koje debituju u ovoj sekciji. Širok spektar ukusa će biti zadovoljen ovogodišnjom selekcijom!’’, istakao je Kuplovski.

Priča Mladena Đorđevića događa se u malom i odumrlom gradu u Srbiji, i prati grupu bivših radnika fabrike, nedavno zatvorene u sumnjivoj privatizaciji. U borbi za pravdu, lično dostojanstvo i goli život, u svom beznađu, prizivaju đavola da bi se osvetili svojim eksploatatorima…

– I moj četvrti dugometražni film, kao i prethodni, bavi se ljudima i grupama koji su gurnute na marginu ili su tamo svojom voljom. Margina im zapravo omogućava slobodu. Kroz ovaj film govori glas skrajnutih i potlačenih”, izjavio je Đorđević i dodao:

– Velika mi je čast što sam deo kultne selekcije Midnight Madness, veoma bitnog dela festivala u Torontu. Za sada naše sastanke moramo da držimo noću, ali uskoro ćemo izaći na svetlost dana – istakao je naš reditelj.

Glavnu ulogu u filmu „Radnička klasa ide u pakao“ igra Tamara Krcunović, a tu su i Leon Lučev, Momo Pićurić, Ivan Đorđević, Lidija Kordić, Mirsad Tuka, Szilvia Krizsan, Olivera Viktorović, Tomislav Trifunović i Dobrila Stojnić.

Pored Đorđevića, u autorskoj ekipi su direktor fotografije Dušan Grubin, montažer Lazar Predojev, kompozitor Kalin Nikolov, scenografkinja Zorana Petrov, kostimografkinja Jelena Đorđević, maskekar Evi Zafir i snimatelji zvuka Momčil Božkov i Nenad Šćiban.

Producenti su Milan Stojanović (Sense Production), Mladen Đorđević (Banda), Martička Božilova (Agitprop), Maria Drandaki (Homemade Films), Ivan Marinović (Adriatic Western), Ankica Jurić Tilić (Kinorama), Anamaria Antoci (Tangaj Production) i Ivica Vidanović i Nevena Savić (Cinnamon Film).

Projekat za film ‘’Radnička klasa ide u pakao’’ podržali su Filmski centar Srbije, Bugarski nacionalni filmski centar, Grčki filmski centar, Filmski centar Crne Gore, Hrvatski audio-vizuelni centar i pan-evropski fond Euroiumaž.

Domaća bioskopska premijera planirana je u prvoj polovini sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari