Svetska premijera filma "Slatko od Ništa" u Lukarnu 1

Dugometražni dokumetarni film „Slatko od Ništa“ (‘In Praise of Nothing’) u režiji Borisa Mitića imaće večeras svetsku premijeru na 70. izdanju Filmskog festivala u švajcarskom Lokarnu, u okviru novoformiranog takmičarskog programa ‘Signs of Life’.

Film je snimalo 62-je snimatelja tokom osam godina u 70 zemalja, narator je Iggy Pop, a muziku su komponovali majstori kabarea Pascal Comelade i britanski bend The Tiger Lillies.

Autor minimalistički opisuje film kao ‘satiričnu dokumentarnu parabolu, u kojoj Ništa vraća sve na svoje mjesto’ i dodaje: ‘Ničemu je dosadilo da bude neshvaćeno, te jednog dana beži od kuće i obraća nam se po prvi i poslednji put’. U sklopu tog svog ‘vikenda na zemlji’, Ništa proziva, ali polako i poprima ljudske slabosti.

Scenario je istraživan kroz 20.000 stranica najraznovrsnije bibliografije, da bi na kraju poprimio vrlo specifičnu formu: Ništa nam se sve vreme obraća u vrlo jednostavnim stihovima, nalik dečijim knjigama za laku noć.

Sa vizuelne strane, film obiluje ‘dokumentarnim kadrovima Ničega’ koje je autor naručio od desetina kolega iz celog sveta. Svi su isprva dobili odrešene ruke da snimaju ‘dokumentarno Ništa’, da bi kasnije, u sklopu namenske online brainstorming platforme, mogli da upoređuju i međusobno komentarisu kadrove, pritom ne znajući ni ko je šta snimio, ni ko je autor komentara.

“Cilj je bio iskoristiti svežinu pogleda i komplementarnost što više različitih autora i kultura, kako bismo se približili nekom univerzalnijem dojmu Ničega”, objašnjava Boris Mitić te zaključuje: “Ne znam koliko smo uspeli, ali vizuali deluju poprilično usklađeno.”

Film “Slatko od Ništa”, u originalu nazvan “In Praise of Nothing” nastao je u koprodukciji Srbije (Dribbling Pictures), Hrvatske (Anti-Apsurd) i Francuske (La Bête), a dobio je podršku Filmskog Centra Srbije, hrvatskog HAVC-a, francuskog CNC-a i Procirepa, holandskog IDFA Bertha Funda, Centra za savremenu umetnost u Ženevi i argentinsko-američke grupacije Faena Art.

Osim toga projekt je podržan i od strane Creative Europe TV Programming fonda Evropske Unije, nakon uspostavljanja predugovora sa 10 europskih TV kanala, a u Trstu je osvojio i HBO Europe nagradu za najbolji dokumentarni film u nastajanju.

Boris Mitić poznat je po filmovima Pretty Dyana (2003.) i Doviđenja, kako ste (2009.). Oba filma su prikazana na po preko 60 festivala i 10 televizija, a osvojila su ukupno 18 nagrada.

Filmski festival u Lokarnu jedan je od najdugovečnijih i najznačajnijih evropskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova (Spajk Li, Džim Džarmuš, Lav Dijaz).

Mitićev film prikazaće se 8, 9. i 10. avgusta, nakon čega sledi regionalna premijera na Filmskom festivalu u Sarajevu 17. avgusta. Za sada nema najavljenih prikazivanja u Srbiji, a Mitić ističe da će se potruditi da organizuje malo kompleksnije projekcije, u smislu lokacija i pratećih sadržaja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari