Svetski dan džeza: Učesnici Nišvila na onlajn proslavi u Nju Orleansu 1Foto: Nišvil

Na poziv džez muzeja iz Nju Orleansa, internacionalni džez festival Nišvil (Nišville) će na virtuelnoj proslavi Svetskog dana džeza u nedelju 30. aprila predstaviti četiri benda koja su učestvovala na festivalu.

Iz Srbije će nastupiti Ejot (Eyot), Nišvil Rojaz orekstar (Nišville Rojaze Orchestra) i Nenad C. & Numizmatika i Kopi šop koletiv (Nenad C. &Numismatica i Coffe Shop Kollective), kroz snimke svojih nastupa na Nišvilu, koje su sami odabrali.

“Biće to izvanredna prilika da se prikaže koliko daleko doseže uticaj muzike čiji su koreni upravo u Nju Orleansu, kao i da se promovišu muzičari koji su već zakoračili van granica Srbije, a sada će se čuti i videte i preko Atlantika”, saopštili su u Nišvilu.

Oni su dodali da je poziv festivalu stigao preko njegove menadžerke u Americi, Jelene Ivanjac, a kao “rezultat saradnje sa Nju Orleans džez muzejaem, započete pre par godina”.

Na virtuelnoj proslavi Svetskog dana džeza nastupiće brojni izvodjači iz sveta, a pored muzike moći će da se prate i predavanja, kao i arhivski snimci koji reflektuju globalni uticaj džez muzike i kulture.

Glavna zvezda proslave biće Kejli O’Doerti (Caili O’Doherty), pijanistkinja, kompozitorka, aranžerka i edukatorka iz Njujorka, koja će predstaviti svoj omaž posvećen Lil Hardin Armstrong, džez pijanistkinji i supruzi Luja Armstronga.

Svetski dan džeza: Učesnici Nišvila na onlajn proslavi u Nju Orleansu 2
Svetski dan džeza u Nišu 2022: Foto Nišvil

Nišvil će pre početka ove onlajn proslave, u nedelju od 13 časova, ispred Nišvil džez muzeja u Niškoj tvrđavi, organizovati dupli koncert na kojem će nastupiti grupa Moba i Romajam orekstar (Romajam orchestra).

Moba će premijerno izvesti autorske kompozicije Miše Pavlovića, a Romajam orkestar omaž muzičkoj legendi Šabanu Bajramoviću.

Virtuelna proslava moći će da se prati na Fejsbuk nalozima Nju Orleans džez muzeja i Nišvil džez festivala u nedelju, od 17 časova.

 

Nastavak saradnje sa Nju Orleans džez muzejom

Nišvil je saopštio da se može očekivati nastavak saradnje sa Nju Orleans džez muzejom kroz “nekoliko velikih zajedničke prijekata” i međusobna gostovanja.

Takođe, u toku su pregovori da već na ovogodišnjem Nišvilu gosti iz Nju Orlensa predstave deo svog muzejskog programa.

Festival će se održati od 4. do 13. avgusta, a glavni program od 10. fo 13. avgusta.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari