Svetski Dan muzike 1Foto: FreeImages/ Tyson Battersby

Svetski dan muzike, 21. jun, obeležava se u Srbiji i svetu nizom besplatnih koncerata za različite uzraste i ukuse.

Svetski dan muzike je prilika za manje popularne izvođače da široj publici pokažu svoju umetnost i umeće. Smisao ove muzičke manifestacije, koja se svakog 21. juna održava van uobičajenih koncertnih prostora – na javnim mestima, trgovima i parkovima – u više od 100 zemalja širom sveta, je da razni muzički stilovi i žanrovi dopru do najšireg kruga slušalaca. Ideja je da se muzičari ohrabre da izađu na ulice, kao i da svi koncerti budu besplatni. Ustanovljen je početkom osamdesetih godina u Francuskoj na predlog tadašnjeg ministra kulture te zemlje Žaka Langa. On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, dan letnje ravnodnevnice, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalca, pojedinaca i udruženja, dece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera i klasičara.

Godine 1997. Francuska, Češka, Španija, Italija, Grčka i Turska na sastanku u Budimpešti potpisuju Evropsku povelju o prazniku muzike. Od tada se obeležavanju Svetskog dana muzike priključuje sve veći broj zemalja. Već nekoliko godina, ovaj praznik se proslavlja u više od stotinu zemalja, među kojima je i Srbija. Prilagođavajući se kulturnim specifičnostima svake zemlje, postao je popularna međunarodna muzička manifestacija, koja se održava na javnim mestima, trgovima, parkovima.

Studentski kulturni centar tradicionalno obeležava Svetski dan muzike 21. juna sa početkom u 19 časova. Na koncertu, koji se održava na prostoru Velikog parka, nastupaju Kragujevačko pevačko društvo sa projektom Summertime i francuska kantautorka Adélys.

Muzička omladina Beograda organizuje u Umetničkom paviljonu Cvijeta Zuzorić muzički festival 49. Kalemegdanski sutoni.

Povodom Svetskog dana muzike i Kolarčeva zadužbina organizuje program na kojem će, kao zvezda večeri, nastupiti ansambl Elemental Culture Collective. U Kolarčevoj zadužbini nastupa i pijanista poreklom iz Hong Konga Ernest So, dok će u Etnografskom muzeju nastupiti jedna od najpoznatijih etno pevačica Balkana Milica Milisavljević Dugalić.

Besplatne koncerte u Pionirskom parku i Knez Mihailovoj ulici prirediće ArtLink mladi virtuozi dok će u Studentskom parku nastupiti Dečiji hor RTS-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari