Svetski klasik za decu koji nikada nije igran kod nas 1Foto: Vladimir Jablanov

– Hajdi je u svemu videla nešto lepo, što smo mi kroz život zaboravili. Hajdi kaže da ako bilo šta u životu želiš da učiniš, moraš da veruješ.

Svi odrasli koji su gledali probe, plakali su, jer je priča toliko jaka i toliko prelazi rampu. Jedva čekam da čujem decu i da vidim njihovu reakciju, iz razloga što ih u ovom svetu svega i svačega bombardujemo, pa su deci one osnovne emocije, pre svega ljubav, uskraćene. Sa ovom predstavom će dobiti ljubav pripovedanja i pričanja – rekao je glumac Branislav Platiša povodom predstave „Hajdi“ Pozorišta „Boško Buha“, po tekstu Milene Depolo, a po motivima romana Johane Špiri, dok režiju potpisuje Đurđa Tešić.

Premijera za decu biće igrana 19. juna u 12 časova, druga premijera je 20. juna u 20 časova, a prva repriza 26. juna u 12 sati. Sve predstave će biti izvedene u Teatru Vuk.

U predstavi igraju: Mia Jovanović, Milica Sužnjević, Uroš Jovčić, Nemanja Oliverić, Jelena Trkulja, Boba Latinović/Katarina Gojković, Branislav Platiša. Kompozitor predstave je Vladimir Pejković, scenski pokret potpisuje Damjan Kecojević.

Rediteljka Đurđa Tešić podsetila je da je „Hajdi“ svetski klasik za decu, preveden na preko 50 jezika, verovatno sa preko 30 ekranizacija, koji nikada nije igran kod nas.

– „Hajdi“ je jako nežna priča o devojčici koja rano ostaje bez roditelja i kao mlada oseti da život nekada ume da bude strašno grub i težak, da nas stavi u situacije koje deluju nerešivo u trenutku. Međutim, Hajdi u svemu vidi nešto lepo. Baš o tom njenom kvalitetu sam pravila predstavu jer svako ko dođe u dodir sa Hajdi, biva promenjen. Ona ume da dodirne svačije srce – primetila je rediteljka i dodala da je teško pričati o Hajdi, zato treba doći i doživeti je.

Prema njenim rečima, u pitanju je priča o lepoti jedne mlade i snažne duše, kao i lepoti prirode koja je velika i nesebična utešiteljka, ali i o snazi prijateljstva koje dovodi do toga da se čuda događaju.

Scenografkinja Isidora Spasić kazala je da se trudila da prikaže prostranstvo i lepotu pejzaža, ali i skučeni grad stavljen u kontrast naspram prirode. Pošto je u pitanju dečija predstava tu je i bajkovitost i mašta, čemu je, kako kaže, doprineo i kostim Zore Mojsilović.

Glumac Nemanja Oliverić primetio je da nije bio veliki izazov igrati dedu po pitanju godina jer se u duhu predstave bave unutrašnjim i intimnim, više nego spoljašnjim izgledom.

– Najveći zadatak je bio da pronađemo šta je u tim ljudima, zbog čega su kakvi jesu. Deda je kompleksan lik, čovek koji je na žalost bio u ratu, tamo radio to što se u ratu i radi – ubio je čoveka. Imao je nesreću da izgubi rano sina, odbačen je od ljudi, i sam je odbacio ljude… Osudio i zamrzeo sebe i ljude oko sebe, živeo usamljen dosta dugo i onda mu se desilo čudo – došla je ta devojčica i probudila ga. Ostalo mi je to osećanje, da „loši“ ljudi nisu zli nego da su se neki mehanizmi u njihovom duhu i osećanjima pokvarili, pa su zaboravili da osećaju i da se prepuštaju – primetio je on i dodao da je čudo, koje se dešava u predstavi, najveće čudo koje može da se desi i nama u životu – da se promenimo.

Glumica Milica Sužnjević dodala je da je vredno pričati sa decom o emocijama i nesrećama koje su sastavni deo ovog života.

 

Nušićev i Mandin san će se uskoro ostvariti

Upravnik Pozorišta „Boško Buha“ Igor Bojović kazao je da je ovaj dečiji teatar i dalje izmešten, međutim, prema informacijama koje imaju, ne i zadugo. On je tim povodom istakao da će se san našeg velikog glumca Milorada Mandića Mande, nekadašnjeg upravnika ovog pozorišta koji je preminuo na sceni dok je u predstavi „Petar Pan“ igrao Kapetana Kuku, ali i san velikog Branislava Nušića, uskoro ostvariti.

– I dalje smo izmešteni i dalje igramo u drugom prostoru, u UK Vuk Karadžić – Vuk teatru, ali neće to dugo potrajati, koliko imamo informacije, neka tri-četiri meseca je potrebno da se dobije građevinska dozvola, pa će konačno početi radovi. Konačno će se nešto videti od svega toga što smo za sve ovo vreme radili, a radili smo puno. Nastavili smo tamo gde je prethodna uprava stala, sticajem tragičnih okolnosti, kada je upravnk preminuo na sceni. Bio je glumac i kao glumac je i završio. Njegov san, kao i san Branislava Nušića će verovatno biti ostvaren za jedno četiri do pet meseci – najavio je Bojović.

 

Podizanje ekološke svesti kod dece

Ivana Dedić, direktorka marketinga Pozorišta „Boško Buha“, kazala je da su u saradnji sa švajcarskom ambasadom došli na ideju da naprave radionice i razgovore za decu o zaštiti životne sredine i prirode. Da im ukažu da su voda, vazduh, zemlja najvažniji elementi prirode koje treba čuvati i da se to sasvim lepo slaže sa predstavom. Zato će posle prve reprize predstave „Hajdi“ biti organizovane radionice za decu, a od jeseni posle svakog igranja organizuju se razgovori sa decom, koji će biti zanimljivi i prilagođeni njihovom uzrastu.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari