Svetski umetnici Anri Sala, Širin Nešat i Ali Čeri pred našom publikom: Artist’s Film od 29. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 1Foto Jutta Benzenberg

Muzej savremene umetnosti u Beogradu pokreće ove jeseni novi program Artist’s Film, posvećen pokretnoj slici, videu i filmu kao sve popularnijoj i neprestano razvijajućoj umetničkoj formi, a njegovo prvo izdanje obeležiće gostovanje i izbor filmova umetnika koji su dobili najviša svetska priznanja, Anrija Sala, Širine Nešat i Alija Čerija, koga naša publika poznaje sa Festivala autorskog filma.

Artist’s Film 29. septembra otvara projekcija video i zvučne instalacije Anrija Sala “Take over“, koja se sastoji od dva filma, a dan kasnije, 30. septembra, biće upriličen i razgovor sa umetnikom, koji u svom ostvarenju istražuje odnose između muzike i narativa, arhitekture i filma.

Oba filma prvobitno su zamišljena da se prikazuju istovremeno sa njihovim odgovarajućim zvučnim zapisima koji se prepliću u tandemu, a za ovu priliku u MSUB filmovi će biti prikazani jedan za drugim u periodu od 29. septembra do 8. oktobra.

Kontekst i polaznu tačku rada „Take over“ čine dva poznata muzička dela, himne „Marseljeza“ (1792) i „Internacionala“ (1871), koje su povezane prepletenom političkom i kulturnom istorijom.

Obe himne pretrpele su velike promene u svojim političkim konotacijama: od revolucije, revitalizacije, socijalizma, otpora i patriotizma, do dodatnih asocijacija na kolonijalnu istoriju i ugnjetavanje u drugoj polovini 20. veka (kao nacionalne himne Francuske i Sovjetskog Saveza, respektivno). Ipak, do današnjeg dana njihovo značenje ostaje u fluksu, jer se dve pesme nastavljaju prisvajati.

Film „Take Over“ gradi čujno bliske ritmičke odnose ove dve političke himne, otkrivajući muzičko srodstvo kao trag njihovog promenljivog simboličkog značaja.

Rad berlinskog umetnika rođenog u Tirani izlagan je na mnogobrojnim samostalnim izložbama (Bourse de Commerce i Centar Pompidu, Pariz, Kunsthaus Bregenz, Cisterna Buffalo Baiou Park, Hjuston , Mudam, Luksemburg, Novi muzej, Njujork, Galerija Serpentine, London…).

Anri Sala je 2013. predstavljao Francusku na 55. Venecijanskom bijenalu, a među brojnim priznanjima koje je dobio su Prik Gilles Dusein, nagrada za mladog umetnika na Bijenalu u Veneciji (2001), Absolut Art, Vincentova nagrada,Den Hag…

Kustos programa je direktorka muzeja Marijana Kolarić.

Program Artist’s Film u MSUB pokrenut je sa idejom da ponudi živopisan prikaz odabranih umetnika i njihovih dela koji su inspirisani filmom kao medijem, i osećaju potrebu da ga tumače i odgovore na svoj način.

Svetski umetnici Anri Sala, Širin Nešat i Ali Čeri pred našom publikom: Artist’s Film od 29. septembra u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu 2
„Take Over“, stil iz filma

Tokom trajanja programa Muzej će organizovati i razgovore sa umetnicima, a pored prikazivanja filmova otvoriće mogućnost za diskusije i prezentacije raznolikih umetničkih dostignuća, teorija i pristupa, kao i upoznavanje sa samim umetnicima.

Gostujući umetnici u saradnji sa MSUB učestvovaće u javnim razgovorima prilikom kojih će se domaća publika bolje upoznati sa produkcijom i procesom stvaranja umetničkog filma, kao i sa posebnim aspiracijama svakog od gostujućih umetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari