„Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“: Darije S. Radaković od 2. oktobra u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti 1Foto: Darija S Radaković

Izložba Darije S. Radaković „Sviđa mi se da ti ne bude prijatno“ pod kustoskom upravom Branislava Dimitrijevića biće otvorena 2. oktobra i trajaće do 27. oktobra u Novoj galeriji vizuelnih umetnosti, mada je predstavljanje ove neubične umetnice praktično već počelo na jednom od beogradskih bilborda na kome stoji „I KRIVI I DUŽNI“ .

Direktan i provokativan govor ove autorke prisutan je u mnogim njenim tekstualnim radovima, kao i nedavno na izložbi „Ovo je mural“ u CZKD gde se predstavila stensilom „Minimalni koncenzus“, u kome je jasna: „SRBIJA DA PRIZNA AGRESIJU, SRBI DA PRIZNAJU GENOCID, I DA PLATE RATNU ODŠTETU” .

Na njene radove ćete lako naići i brzo naučiti da ih prepoznajete ali kako umetnica izgleda, to je već enigma. Ne samo zato što živi u Kanadi, nego što ovu autorku zapravo niko na umetničkoj sceni „lično”ni ne poznaje , kako navodi Branislav Dimitrijević u svom tekstu.

Prema njegovim rečima i njemu samom kao kustosu je ovo prva izložba na kojoj kao kustos sarađuje, a da umetnicu nikada nije video, niti razgovarao s njom.

Jedina forma komunikacije koju Darija prihvata je, kako kaže prepiska.

U jednoj takvoj prepisci umetnica je na pitanje Branka Dimitrijevića zašto prikriva identitet, odgovorila: „Što se mene i javnosti tiče, moje ‘izostajanje’ je deo konceptualnog projekta koji sam davno započela, a odnosi se na očuvanje anonimnosti u globalnom trendu preterane izloženosti. Želim da moje ime u javnosti izaziva asocijacije na moj rad, a ne na moju pojavu, ako nekakvih asocijacija uopšte bude… Ovo nosi sa sobom izvesne poteškoće, ali i privilegije kojih ne želim da se odreknem.” kaže Darija, koju neki neformalno zovu „našim Banksijem“.

Darija, međutim u jednom od svojih radova tvrdi i da je „Anartist“. Na fotografiji je pretpostavljamo snimljena upravo ona s papirnatom kesom na glavi na kojoj se projektuje svetlom ispisani tekst „I m an Anartist“ . Ako recimo poželite da imate sliku ovoga rada i posegnete da je „skinete“ s mreže brinući se usput oko „kopirajta“ naići ćete na još jedan njegov sloj. Logo za kopirajt je u ovom slučaju precrtan a pored je takođe Darijin tekst: „Copyrights are for losers“ .

Povodom predstojeće izložbe u NGVU gde će biti predstavljene instalacije, objekti i tekstualni radove iz Darijine umetničke arhive Branislav Dimitrijević između ostalog kaže da su tekstualni radovi najučestalija, gotovo svakodnevna forma delovanja ove autorke te da oni iskazuju neku vrstu direktne provokacije etabliranog vrednosnog sistema.

“Prema njenom sopstvenom iskazu, zapravo je čitav njen rad posvećen radikalnom neslaganju sa „autoritetima, mentalitetom i tradicijom. pogrešnih izbora” a pre svega „fokusiranju na posledice naših kolektivnih nepočinstava” ističe Branislav Dimitrijević.

Galerija Novih vizuelnih umetnposti nalazi se u ulici Kralja Milutina 49.

Rođena sam i odrasla u Bosni i Hercegovini, SFRJ

U svojoj biografiji Darija S Radaković je napisala: “Rođena sam i odrasla u Bosni i Hercegovini, SFRJ. U sred krvavog rata se selim u Beograd gde diplomiram slikarstvo na ALU. To mi daje priliku da kroz svoj rad iskažem sopstveno neslaganje s autoritetima, mentalitetom i tradicijom loših izbora, da kritikujem društvo i da ukazujem na posledice naših kolektivnih nepočinstava.

Iskustvo izbeglištva ‘90-ih godina, potom emigracije dve decenije kasnije, oblikuje moje stvaralaštvo kroz preispitivanje problema odgovornosti, identiteta, jednakosti, društvenog konflikta, rata, traume, itd. Moj rad nije nikad isti – u tehnici, stilu, niti temi – ali je uvek posvećen iskrenoj konfrontaciji s pitanjima koja u datom trenutku privlače moju pažnju. Učestvovala sam na brojnim izložbama, festivalima, umetničkim rezidencijama i radionicama u zemlji i inostranstvu.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari