"Tajvanska kanasta": Svečana projekcija filma Gorana Markovića kulturni događaj u Jugoslovenskoj kinoteci koji je sinoć okupio građanski Beograd 1Foto promo/A1 Kinoteka

Film Gorana Markovića „Tajvanska kanasta“, koji je kao filmska baština digitalno restaurisan u okviru projekta A1 Kinoteka, sinoć je u Jugoslovenskoj kinoteci doživeo svečanu projekciju koja je bila kulturni događaj – brojni filmofili i kolege pokazali su koliki značaj ovo ostvarenje ima za našu kinematografiju, i reditelj koji je davno upisan među legendarne filmske autore.

„Tajvanska kanasta“ snimljena je 1985. u produkciji „Centar filma“, a u ovoj socijalnoj drami sa mnogo humora (Marković je napisao i scenario, zajedno sa Milanom Nikolićem, glavnu ulogu igrao je Boris Komnenić).

Sjajne likove ostvarili su glumački velikani Radko Polič, Neda Arnerić, Gordana Gadžić, Bogdan Diklić, Predrag Miki Manojlović, Petar Božović, Bora Todorović, Semka Sokolović Bertok, Vojislav Brajović, Josif Tatić…

Muziku za „Tajvansku kanastu“ radili su Zoran Simjanović i Milan Mladenović, a u filmu se pojavljuju i Margita Magi Stefanović i članovi kultnog sastava Ekatarina Velika koji izvode pesmu „Tatu“, što sjajno doprinosi atmosferi Beograda iz tog vremena.

Uoči projekcije restaurirane verzije filma nastupio je EKV tribute bend, a među okupljenima sinoć je bio i Ivan Feci Firči, bubnjar legendarne EKV, koji je odsvirao nekoliko pesama sa tribute grupom.

Mnogobrojnoj publici obratili su Goran Marković, direktor Jugoslovenske kinoteke Jugoslav Pantelić, i generalni direktor kompanije A1 Srbija i A1 Slovenija Dejan Turk.

Pantelić je izrazio zadovoljstvo što je ovo već 26. srpski film kojem su, zahvaljujući projektu A1 Kinoteka, vraćeni kvalitet slike i tona kao u vreme premijere, pre gotovo četiri decenije.

"Tajvanska kanasta": Svečana projekcija filma Gorana Markovića kulturni događaj u Jugoslovenskoj kinoteci koji je sinoć okupio građanski Beograd 2
Foto: promo/A1 Kinoteka

– Na taj način i današnja, ali i buduća publika moći će još dugo da uživa u ovom filmu koji nam tako živo dočarava duh Beograda osamdesetih godina prošlog veka – rekao je Pantelić.

Kako je istakao, Marković ovim filmom istovremeno daje ozbiljnu kritičku sliku tadašnjeg društva, što je i zaštitni znak njegovog opusa.

– U fokusu ove duhovite i gorke priče je čovek izgubljen u svetu u kojem živi, još uvek odan idealima iz doba studentske pobune ’68. i nesposoban da prozre igre mutnih tipova, vođenih isključivo materijalnim interesima, kakvih je, inače, sve više u današnjem svetu- naveo je Pantelić.

Prema njegovoj oceni, Boris Komnenić je kao Saša Belopoljanski ostvario svoju najbolju ulogu kada je u pitanju filmski deo stvaralaštva velikog glumca, koji je preminuo prošle godine.

Goran Marković se podsetio rada na ovoj uznemirujuće aktuelnoj priči, koja se čini kao da je snimljena danas.

– Ona nam pokazuje da je život često igra, i to Tajvanska kanasta, u kojoj pristojan svet postaje žrtva moćnika, njihovih laži i mimikrije. Danas je malo ostalo ljudi koji imaju ideale kao Saša Belopoljanski, glavni junak ove priče. Uglavnom odustaju od njih, priklanjaju se vlasti, establišmentu, jako je malo junaka koji po cenu svoje propasti ostaju dosledni sebi. O takvim ljudima sam i snimio ovaj film. On je bio u katastrofalnom stanju, već sam bio izgubio nadu da će ovaj opstati, ali evo, zahvaljujući ljudima koji su ga restaurisali – spašen je. Ovo veče je veoma posebno za mene i veliko mi je zadovoljstvo što je, zahvaljući saradnji Jugolovenske kinoteke i kompanije A1, sačuvan putem digitalne restauracije – istakao je Marković.

Prema rečima Dejana Turka, „Tajvanska kanasta“ daje uvid u vreme i duh osamdesetih godina, kao i podsećanje na priču o nesnađenom intelektualcu koji je verovao u ideale, i to su samo neki od razloga zbog kojih je važno da ovo, kao i mnoga druga filmska ostvarenja, čuvamo od propadanja i zaborava.

– Inspiraciju da ostanemo privrženi i konstantni u ovom projektu pronalazimo u svakom novom gledaocu, kao i u svima onima kojima smo kroz ova umetnička dela vratili uspomene na neka davna vremena. Radujemo se svim ostvarenjima kojima ćemo i u budućnosti zahvaljujući digitalizaciji udahnuti novi život i ostaviti ih u amanet nekim novim – istakao je Turk.

Pored Markovića, burne aplauze sinoć su dobili i Voja Brajović, Ranko Tankosić, Ivan Feci Firči, Miljen Kreka Kljaković, scenograf ovog filma, snimatelj Miloš Spasojević…, a posle svečane projekcije „Buč Kesidi“ je održao koncert.

Digitalno restaurirana kopija „Tajvanske kanaste“ biće prikazana 22. novembra u dva termina – u 18 i 20.30 časova, u Sali „Makavejev“ Jugoslovenske kinoteke, a projekcije su besplatne.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari