Tamna presvlaka duše 1Foto: Nebojša Mićković

Koncert: The Handsome Family u Velikoj sali Doma omladine Beograda.

The Handsome Family su baš onaj bend koji ste oduvek želeli da čujete uživo u svom gradu, ali je zlehuda sudbina bacala i vas i njih daleko od bilo kakvog puta koji bi vodio u susret. Čuda se ipak ponekad događaju – ili što bi Lip Galager iz „Besramnika“ rekao: „Rodilo je grožđe na vrbi!“ – pa su Reni i Bret Sparks našli komadić svog vremena muzičara-lutalica da ga sa nama podele u Velikoj sali Doma omladine Beograda, priređujući jedan od onih neverovatnih privezaka zbilje zbog kojih se osećate kao da glumite u nekom svom omiljenom ‘nezavisnom’ filmu. Već sam njihov izlazak na scenu – pred skerletnu zavesu i obujmljeni čudnovatim instalacijama od svojih hrpa nemarno raspremljene opreme – čini da se koncert počinje da odvija u ambijentu nalik kakvoj scenografiji za onaj film Dejvida Linča koji je svako video bar jednom u svojoj glavi, iako zvanično ne postoji. Osim gospodina i gospođe Sparks, ovom prilikom svedočili smo suptilnom prisustvu njihovog bubnjara DŽejsona Tota takođe, kao i čarobnjačkom umeću multiinstrumentaliste Aleksa Makmana.

Reni i Bret pričaju i pomalo pevaju tvorevine svoje mašte, a njihovi glasovi imaju moć da momentalno obasjaju prizor o kojem vam pripovedaju na licu mesta, sa britkim humorom i dečjom začuđenošću pred svetom i prirodom. Taj njihov čedni zvučni dodir i pogled sa razoružavajućom iskrenošću uprt u krajolike Sjedinjenih Amerika, stvara istovremeno u vašim očima slike zaista načinjene supermodernim fotografskim aparatom, ali koje se namah pretvaraju u dagerotipije optočene masivnim starinskim ramom. Kao kada bi DŽoni Keš ponovo uzeo da piše nešto, ali o današnjim zbivanjima – pomislite na sadašnjicu koja tako dobija mitsku dimenziju, a oni stari mitovi svežinu baš ovog dana. E, bračni par Sparks stvarno ume da učini zadnja dvorišta kuća u svom Albukerkiju, misteriju svakodnevne ljubavi, vanzemaljce i oktopode, potucanje po zemljinom šaru – bilo blistavim autoputevima ili trnovitim bogazama – onim ushićujućim, premda pomalo i tužnim ‘soundtrackom’ za svačiji običan život. Samo što to ‘obično’ postaje divno neponovljivo i jedinstveno u ovim pesmama, kao i spontanim pričama kojima nas usput časte.

Ako ste na koncert svratili da pre svega čujete slavne numere, poput „Far from Any Road“ (uvodna tema za TV seriju „True Detective“) ili „Weightless Again“, „The Loneliness of Magnets“ ili „In the Air“, mogli ste biti začarani zvukom u kojem nema tek par hitova sa praznim hodom između. Zvao se u ovom slučaju country, folk ili surf noir, njihov stil je zapravo ona tamna presvlaka duše koja, pritisnuta ciničnim vremenima, u njoj pronalazi utehu, pa čak i neku svoju malu nevinu, makar i malkice uvrnutu radost. Veoma ljupko i dirljivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari